Учениците са разпуснати в грипна ваканция

Грипът дойде. Няколко области в страната обявиха епидемия и разпуснаха учениците във ваканция.

Критичният праг от болни е преминат в Дупница и Сапарева баня. Епидемия от утре е обявена и за Монтана. Карнобат и Сунгурларе са в грипна ваканция. На прага на епидемията са и в Пловдив.Там се спират детските и женски консултации, свижданията и плановите операции.

Обявиха грипна епидемия в Дупница и Сапарева баня

Пикът на грипа се очаква в следващите дни - до края на месец януари и първата седмица на февруари. Щамовете тази зима са вече познати. Според лекарите е рано да се говори за грипна епидемия в цялата страна, но пред лекарските кабинети вече е пълно с болни. В Дупница и Сапарева баня грипната епидемия вече е обявена.

Спешни мерки са взети и в Пловдивска област, където броят на болните бързо расте и вече са пред епидемия. В София все още няма достатъчно болни, за да бъде обявена грипна епидемия. Броят на болните обаче расте. Подобна е ситуацията и в повечето градове на страната.

Обявиха грипна епидемия в Монтана

„В момента очакваме увеличаване на грипните заболявания. В някои области – Смолян, Сливен, Бургас, Пазарджик, има увеличен брой на заболели с респираторни заболявания. Нямаме проби за изследване за грип от области или общини, които обявяват грипна епидемия”, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

Симптомите са еднакви – много висока температура, силни болки в главата и обща отпадналост. Почти всички пациенти пред лекарския кабинет на д-р Гочева в София са именно с такива оплаквания. По-леко изкарват грипа онези, които вече са боледували от него миналата зима.

„Има имунитет и тези, които са карали определен щам на вирус, след тов го карат по-леко”, обясни тя. Самолечението не е препоръчително, тъй като бързо може да доведе до усложнения

Проф. Кантарджиев: Все още не сме достигнали пика на грипа

„Когато те са болни, слагат таблетките и каквото и да е, да не говорим за антибиотици, които си купуват. Слагат ги в джоба и отиват на работа, това е абсолютно противопоказно”, категорична е д-р Емилия Крилчева.

Съвет на лекарите към пациентите е щом се разболеят да се изолират, за да не заразяват и други хора. За да са сигурни в диагнозата, част от лекарите изпращат пациентите да си направят сепциализирно изследване.

Първа жертва на свинския грип в България

34% от учениците в Карнобат в понеделник не са били на училище заради заболяване. В детските градини процентът е още по-висок – 75%. Това е причината за обявената от днес тридневна грипна ваканция в общината. Ако броят на заболелите не падне, то има вероятност грипната ваканция в общината да бъде удължена с още три дни.

В момента в детско отделение на карнобатската болница няма свободни места, разкриват се допълнителни легла. При нужда пациентите ще бъдат пренасочвани към болници в Бургас.

„В детските градини от 693 деца, 170 са здрави.Останалите отсъстват.В училищата имаме паралелки, в които ходят по 5 деца”, обясни кметът на община Карнобат Георги Димитров.

Седем души са починали от грип през последните дни в Гърция

Детското отделение на карнобатската болница вече е препълнено с пациенти. В болницата трудно смогват на наплива от болни деца

„Ние по договор със здравната каса имаме 15 легла. Ние сме подали уведомление, че ги увеличаваме с 5 легла. Това ще бъде докато премине епидемията, която последната седмица много се разрази”, заяви директорът на МБАЛ – Карнобат д-р Николай Колибаров

След като леглата свършат, болните ще бъдат насочвани към болниците в Бургас, тъй като областният град все още е в предепидемична обстановка.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортери: Даниела Пехливанова, Цеца Алексова.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си