Очаква се епидемията да обхване страната до дни

Расте броят на областите, обхванати от грипната епидемия. От днес са отменени учебните занятия и плановите операции в Монтана. Грипна ваканция е обявена и в няколко общини в Бургаско и Пловдивско.

Най-засегнати от грипа в Монтана са учениците от 5 до 14 години. От днес е обявена тридневна грипна ваканция в града.

ГРИПЪТ ДОЙДЕ: Обявиха епидемия в няколко области в страната (ОБЗОР)

В Монтана са регистрирани нови 25 случая на заболели от грип. На лечебните заведения за болнична помощ е разпоредено прекратяване на плановите операции и свижданията. В доболничната помощ са забранени имунизациите и профилактичните прегледи. Детските заведения са инструктирани да не допускат болни. 

В област Монтана грипната ваканция ще продължи до петък. Ако обаче броят на заболелите продължи да нараства тя може да бъде удължена.

При едно момиче на 15 години от Монтана е доказан вирусен грип, още десетина проби от други заболели пациенти са изпратени за анализ в национална лаборатория, обявиха от здравната инспекция в Монтана.

Извън класните стаи ще останат и учениците в Царево, Сопот, Карлово, Куклен, Карнобат, Сунгурларе, Дупница и Сапарева баня. Пред грипна епидемия е област Пловдив.

Обявиха грипна епидемия в Дупница и Сапарева баня

В Карнобат грипна епидемия не е обявена. От вторник обаче децата са в тридневна грипна ваканция със заповед на кмета на града. 35% от учениците не са се явили в класните стаи. В детските градини процентът на отсъстващи поради заболяване е 75.

 
Репортери: Биляна Борисова, Цеца Алексова