Сред темите на разговора в БНБ беше сътрудничеството на централната банка с международната организация

Управителят на Българската народна банка Димитър Радев се срещна с управляващия директор и председател на Изпълнителния съвет на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Шефът на БНБ: Икономическият растеж в България е един от най-високите в ЕС

Сред темите на разговора в БНБ беше сътрудничеството на централната банка с международната организация, очакванията за икономиката и банковия сектор в България през 2020 г., както и актуалното състояние и перспективи пред европейската и глобалната икономика. Управителят на БНБ подчерта стратегическото значение на процеса на присъединяване към валутния механизъм ERM II и Банковия съюз. 

Борисов: Българската икономика продължава да се развива устойчиво (ВИДЕО+СНИМКИ)

Радев сподели очакването си, че предстои успешна за икономиката и банковия сектор година, но определени рискове и фактори с външен произход могат потенциално да пренесат ефекти към България.

БНБ: Спестяванията в банките се увеличиха до 53.660 млрд. лева в края на август

Според Кристалина Георгиева на регионално и глобално ниво са налице сигнали за известно стабилизиране и консолидиране на икономическия растеж, но има несигурност и структурни проблеми, които трябва да бъдат разрешавани с подходящи политики. В този контекст г-жа Кристалина Георгиева приветства усилията за задълбочаване на евроинтеграционната перспектива на България като механизъм за придаване на нови елементи на устойчивост във финансов и макроикономически план за страната ни.