Тя отново отваря врати за спешните случаи

След кризата в интензивното отделение Педиатрията в столицата отново отваря врати за спешните случаи. Какво се промени в ключовата болница след напускането на анестезиолозите разказва Виктория Бояджиева.

Интензивното отделение на Педиатрията няма да бъде закривано

Една болницата може почти без всичко, когато се налага, но не и без лекарите си. Педиатричната клиника напуснаха  5-има от специалистите ѝ. Съвсем скоро обаче в лечебното заведение постъпват пет нови - двама анестезиолози и трима млади педиатри.

Кризите обаче биха могли да се окажат и възможности. Това, че отделението беше затворено заради липсата на кадри, даде шанс на доброволци да го преобразят напълно. От дарения успяват да съберат около 60 000 лева.  

„Условията бяха доста неблагоприятни. Отдавна не беше извършван ремонт, а в нашата болница се лекуват най-тежките детски случаи”, посочи заместник-директорът на детската болница доц. д-р Димитър Калайков.

НА СМЯНА В ПЕДИАТРИЯТА: Екип на NOVA с лекарите, които спасяват детски животи

„Освен че бяха ремонтирани стаите, бяха закупени нови легла, много важна апаратура и оборудване, което е от изключителна важност за нас като лекари и за нашите пациенти”, допълни началникът на отделението по интензивно лечение в детската болница доц. Даниел Илиев.

Създателката на доброволческата инициатива „За доброто” Кремена Кунева публикува идеята за ремонт на нефрологичното отделение в Педиатрията във Facebook. Намира привърженици и действа. След нефрологичното отделение доброволците започват ремонт и в пловдивска болница. И така се стига до днес, когато третата им инициатива – ремонт и на интензивното отделение на Педиатрията вече е факт.

„Ние като общество, дълги години с действията си или с бездействието си, сме стигнали до тук. Считам, че на този етап, особено когато се отнася до детско здравеопазване за децата ни, ние не можем да стоим и да чакаме някаква промяна”, каза Кремена.

Строителството на първата у нас детска болница може да започне наесен

Все пак има проблеми, пред които и неумолимата воля на доброволците е безсилна. Ограничената леглова база в Педиатрията при условие, че тук потокът от пациенти е огромен, продължава да е „препъникамък“. Има и още един – в една клиника да има всички необходими специалисти за лечението на всякакви случаи. А решението лекарите виждат в изграждането на голяма Национална педиатрия.

„На този етап, докато не се построи новата болница, в тези условия, в тази сграда капацитетът на легловата база е практически изчерпан. Ние трябва да настаним по 3 деца в една стая, което е ненормално. Условията не ни позволяват да имаме повече от тези легла, които са сега”, заключи доц. д-р Димитър Калайков.

Още гледайте във видеото.