Тя се е провела в Белослав и варненското село Синдел

11 лица с две и повече висящи дела са били задържани при специализирана операция на прокуратурата и МВР срещу битовата престъпност в Белослав и варненското село Синдел.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„В хода на операцията са проверени над 290 лица и над 180 автомобила, задържани са 11, които са криминално проявени”, каза Даниел Пашов, директор на ОД МВР – Варна.

До края на годината хората щели да се чувстват по-сигурни у дома, уверява Гешев. „Казах същото за телефонните измами - че накрая на годината и началото на тази година в сегмента телефонни измами ситуацията ще е различна и тя вече е различна”, заяви главният прокурор.

Различен щял да е занапред и контролът на чуждите отпадъци, минаващи нашата граница, а от вече разкритите незаконни са взети лабораторни проби и се чакат резултатите. За последните 28 контейнера е постъпило искане за рееекспорт.

„Надявам се абсолютно всички да се върнат за Салерно за сметка на тези, които са ги докарали и там да си поемат всичките последствия”, каза Емил Димитров, министър на екологията.

Инспектори щели да проверяват всеки съмнителен контейнер още на границата, а в министерството обмисляли ново изискване към централите - поне 50% от отпадъците, които горят, да са български.

От прокуратурата и еко министерството съобщиха, че заради незаконните отпадъци една топлоцентрала вече е затворена и се заканиха да има и още. Извозването на контейнерите обратно към Италия се очаква да започне следващата седмица.

Операциите срещу битовата престъпност стават регулярни, обяви във Варна главният прокурор Иван Гешев и ще бъдат провеждани в цялата страна. В средата на януари на обвинител №1 разпореди на административните ръководители на прокуратурите извънредна проверка на разследванията срещу обвиняеми с две и повече досъдебни производства с цел контрол и срочното им приключване.

Издирват се четирима във връзка с извършени престъпления (СНИМКИ)

По-късно се очаква обвинител №1 и главният секретар на МВР Ивайло Иванов да посетят и пристанище Варна, откъдето за Италия ще бъде върнат незаконно внесен у нас боклук.

По време на масираната полицейска операция в Белослав и Синдел са проверени над 380 лица и 240 автомобила. Изградени са били шест контролно-пропускателни пункта на територията на двете населени места. Установени и задържани са осем лица от активния криминален контингент, които са отведени в полицейските управления.

Срещу две лица, едното от които е непълнолетно, ще бъдат образувани досъдебни производства за противозаконно отнемане на автомобил и за кражба. Единият от задържаните е с 9 висящи дела, а в „актива“ на непълнолетния са четири. 

Очаквайте подробности!