От "Напоителни системи" започват проверка

Сега към състоянието на друг язовир, чието ниво застрашително намаля в последните седмици. Според екоминистъра Емил Димитров, язовир „Дяково” край Дупница спада, защото има нерегламентирано отклоняване на вода. От „Напоителни системи” започват проверка.

През село Яхиново минават две тръби с вода от Рила планина, собственост на „Напоителни системи”. Те са предназначени да захранват язовир „Дяково”. Но според държавните органи водата се отклонява и се ползва безплатно - някъде в Яхиново.

Екоминистърът: България изнася повече отпадъци, отколкото внася

 „В момента се оказва, че на една от тръбите на „Напоителни системи” и в едно село има два водопровода - легален и нелегален. Половината интерес е селото да има безплатна вода, другият интерес е дали целият окръг да има достатъчно вода”, заяви в студиото на „Здравей, България” министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

 „Не знам колко може населението да отбие от водата. Плаща се, плащаме я тази вода, само че един път в годината. Около 150 до 200 човека, не мога точно да кажа”, обясни кметът на Яхиново Софка Скоклева.

Спира се ползването на води от питейни язовири за промишлени нужди и енергетика

От „Напоителни системи” обясниха, че ако има нерегламентирани включвания, то вероятно те са правени още през 70-те години, когато е бил построен язовирът, защото сега налягането е силно и нямало как някой да се включи незабелязано към водопровода. 

„При положение, че водата, която влиза в дюкерите я няма в язовира, това значи, че се губи или в Яхиново, или в зона Пиперево”, обясни Марио Михов, управител на „Напоителни системи” – Дупница.

Как ще се отрази липсата на дъжд и сняг и през февруари?

В зона Пиперево са автокъщите край Дупница. Към тях в момента е спряна всякаква вода.

 „Трябва да се намери виновникът, който източва тая вода. Но това не сме ние, търговците на автомобили, автокъщи и такива дребни предприятия около нас. Това си е битовизъм, който има нормалните нужди”, смята Георги Грозданов, собственик на автокъща.

Вода от язовир „Дяково” в момента не ползва никой друг освен ВиК-Дупница и ВиК-Кюстендил. Прекратено е водоподаването и към ТЕЦ-Бобовдол.

МОСВ започва проверки на водовземанията на всички ВиК

„В момента всичко е спряно - промишлена вода абсолютно не се подава за никаква нужди за никой водоползвател”, обясни Михов.

Във вторник стана ясно, че язовирът е покачил нивото си с 1 см. От „Напоителни системи” увериха, че количествата в него са достатъчни за „месеци и години напред”.