Студентите държавна поръчка, които не останат да работят в България, ще връщат на държавата само таксите за следването си

Здравеопазване и нови правила за придобиването на медицинска специалност. Здравното министерство предлага студентите държавна поръчка, които не останат да работят в България за срок от три години след края на обучението си, да върнат на ведомството таксите за следването си. Първоначално специализантите трябваше да върнат не само субсидията за обучението си, но и заработените от тях заплати, което доведе до протести.

Д-р Екатерина Каменова е един от най-младите лекари в монтанската болница. Придобива специалност миналата годината и не съжалява, че е останала да работи тук. „Става една централизация в по-големите градове и по-малките градове остават без млади лекари. Остават такива, които са по-възрастни, а всъщност хората имат нужда от лекарска помощ”, казва тя.

Лекар сам плаща за операциите на пациентите си (ВИДЕО)

За последните 8 години в лечебното заведение са специализирали едва 10 млади лекари. Причината е, че повечето завършили медици предпочитат големите университетски болници.

„Не всички могат да специализират в София. Има и други областни градове, в които могат да се придобият умения”, коментира д-р Карасимир Каменов - началник на отделение по Хирургия в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев"- Монтана.

В това се е убедила и д-р Альона Кунчева. Тя идва от Молдова, за да учи медицина у нас, а сега специализира в Монтана. „Има много интересни случаи за един млад специализиращ лекар”, посочва тя.

За да реши проблема с недостига на лекари в някои райони, здравното министерство предлага завършилите специализанти да работят три години в конкретно лечебно и ако не изпълнят това условие - да върнат на държавата таксите за обучението си.

ПОВОД ЗА ГОРДОСТ: Българин стана част от Кралското дружество по хирургия

Виктория, която е бъдещ специализант е против предложените промени. „Ти отиваш в някакъв далечен град например, не познаваш никой там, не познаваш средата. Ами ако там поради някаква причина не се получи?”, казва тя.

Според новите поправки изискването да се връщат заплати отпада. В мотивите си от здравното министерство посочват, че санкцията е прекалено голяма и по-скоро ще има обратен ефект.

„Не знам защо изобщо трябваше да променят наредбата от 2015 г. Ако мислят, че така ще ни задържат аз мисля, че по-скоро това няма да се случи. Смятам, че това ще подейства още по-негативно върху тенденцията с емиграцията на млади лекари”, категорична е Виктория.

Според новите промени, които са предложение за обществено обсъждане, завършилите специализанти ще работят три години в болници, определени от министерството, но ще имат право да изберат коя. Те ще могат да сключват и предварителни договори с лечебното заведение, а специалност ще може да се придобива и в общинска болница.

Репортери: Биляна Борисова, Марина Малашева