Процедурата трябва да приключи в срок от 2 месеца

Прокуратурата възложи на Министерството на културата да провери колекцията антични предмети, стопанисвани и изложени в музей от фондация „Тракия”.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Продължават описите на експонатите от колекцията на Божков

Проверката е свързана с изясняване на произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности, съобщават от Прокуратурата.

Възложеният срок за проверката е 2 месеца.

„Нашата работа е да установим ясно ситуацията – кое от къде е, какво е, отговаря ли на това, което е описано, и ще предадем цялата информация на компетентните органи. Ще направим проверката на ценностите от колекцията на Васил Божков съвестно. Това каза министърът на културата Боил Банов в отговор на въпрос относно възложената му от прокуратурата проверка на ценностите на фондация "Тракия", предаде БГНЕС.

Банов обясни пред журналисти в НС, че досега това, което е излагано и е излизало извън страната, са 212 предмета, които 2008-2009 година Стефан Данаилов е одобрил за частен музей.

„Следва анализ на 212 предмета, категориризират ги, регистрират ги, проучват ги и с тях работи частният музей, като излага и тази колекция в чужбина. За останалите предмети към момента нямаме такова категоризиране и регистриране”, каза министърът. Със сигурност за 2700 предмета има подадено преди години искане за анализ и за регистрация към Националния исторически музей.

Създадоха работна група за борба с престъпленията с културни ценности

„Към момента предметите най-вероятно са и повече, но тези 2700 предмета не са регистрирани, има подадено искане да бъдат регистрирани. Това ще бъде и резултатът от нашата проверка. Сега ще видим какво, как е подадено, какъв е произхода”, посочи Банов.

Единият анализ е документален и по думите му ще го направят бързо. „Документалния анализ ще го направим много бързо, ще се провери конкретно какво има в частния музей. Тези 2700 предмета, а те вероятно са и повече, не са част от колекцията на частния музей. 212-те предмета са от името на фондация „Тракия”, мисля, че беше, а другите предмети са си лично от името на г-н Божков”, обясни той.

Откараха джипове на Божков, описват колекцията му (ВИДЕО+СНИМКИ)

На въпроса какво ще проверят за нерегистрираните предмети, министърът каза „всичко" – от това какви документи са предоставени за придобиване, до характера на предметите, до това дали представляват изключителна ценност за държавата, до анализ на това каква е реалната им стойност, дали са истински и т. н.

Министърът на културата подчерта, че тяхната работа е да установим ясно ситуацията – кое откъде е писано, че е, какво е писано, че е, отговаря ли на това, което пише и да предадат цялата информация на компетентните органи.

„Ние ще свършим това съвестно. Вече по-големи анализи там, където има някакви съмнения или са необходими, вероятно ще продължат и повече от два месеца, защото сигурно ще се наложи да ползваме и лаборатории в Европа, но ние работим пряко с много такива. Това няма да е първият анализ, който ще правим”, посочи Банов.

От Фондация „Тракия“ на свой ред заявиха, че стартират процедура по оказване на спешна техническа помощ от ЮНЕСКО. Процедурата предвижда мигновено изпращане на международни експерти, които да направят оценка на законността на искането за изземване на античните предмети от страна на замесените институции. „Експертите ни вече разглеждат случая и ще изпратим екипи в най-скоро време“, заявил в разговор по телефона Директорът на Звеното за опазване на културното наследство към ЮНЕСКО, твърдят от фондацията.

Ще бъдат анализирани документите и причините за изземване, както и всяка една индивидуална опаковка, предвидена за всеки всеки предмет, специалните контейнери за транспорт, транспортните средства, предвидените застраховки и всички взети мерки за съхранение по време на транспортиране и съхраняване на безценните предмети. В случай, че експертите от ЮНЕСКО заключат, че не са спазени процедурите и международните стандарти, колекцията няма да може да бъде преместена, обясняват от фондацията.