В понеделник служители на МВР и прокурори отново влязоха в "Нове холдинг"

Вещи лица, прокурори и реставратори влязоха в офиса на "Нове холдинг".  Правят се описи на предмети от колекцията на обвиняемия Васил  Божков.  Към момента са изнесени само няколко картини, които са в националната художествена галерия за експертизи. Ако се стигне до изнасяне на експонати от частния музей на Васил Божков, това може да отнеме и седмици.

Прокурори, реставратори и експерти на Националния исторически музей и Художествената галерия влязоха за опис в галерията на Васил Божков. „В момента Министерство на културата действа въз основа прокурорско определение, където наши експерти участват в описване на предметите на изкуството”, обясни Александър Трайков, директор "Инспекторат за опазване на културното наследство" в Министерството на културата.  

 

 

 

Колекцията на Васил Божков наброява около 3000 броя ценни вещи и артефакти и е оценена на милиони левове. В официална позиция от фондация Тракия обясниха,  че изготвянето на една опаковка отнемало месец и напуснат ли галерията – застраховката им спира да е валидна.  „За да се изнесе една такава колекция оттам е необходимо да се осигурят специални сандъци за транспортировка, да се направят легла за всеки един от предметите, да се опишат предметите, да се наемат коли, които са с по-меки ресори - една доста сложна и скъпа работа”, каза проф. Иван Маразов от фондацията.

А от Културното министерство веднага увериха, че всички изисквания ще бъдат спазени. „Националната художествена галерия и археологическите артефакти, те са подготвени това предметите да бъдат опаковани по надлежния ред, за д амогат да бъдат транспортирани при необходимост”, каза Александър Трайков.

СНИМКИ ОТ АКЦИЯТА В "НОВЕ ХОЛДИНГ" ВИЖТЕ ТУК

 

 

Гешев: Арестът на Васил Божков е официално потвърден от ОАЕ (ВИДЕО)

 Всеки предмет в момента се описва по отделно, разясни представител на фондация „Тракия”, която отговаря за колекцията. Става въпрос за над 3 000 антики. 

 

Часове наред продължиха описите. Сандъци на „Московска” 43 обаче нямаше. Не така обаче стои въпросът с други ценни вещи на Васил Божков. До  този момент са изнесени 25 - 30 картини от единия от обектите в другия нямаме изнесени предмети до момента. И прокуратурата не е поискала от нас съдействие за изнасянето им. До момента имаме разпореждане за съдействие, допълнително разпореждане за изнасяне на археологическите ценности нямаме”, каза директорът на Инспектората за опазване на културното наследство към културното министерство.

Оказва се, че около 2700 предмети са без идентификатор. През 2010 година са подадени заявления, но държавна такса не е платена.  „Не е направена фактическата идентификация. Това зависи от собственика.  Той трябва да ги подаде на съответния музей, за да може да бъде извършена идентификацията”, обясни Трайков.

От гаражите на „Московска” 43 бяха конфискувани три луксозни джипа. След като бяха извадени от гаражите, возилата бяха натоварени на паяци. Самият Васил Божков се намира в арест в Обединените арабски емирства, очаквайки своята екстрадиция в България.

А от днес Комисията по хазарта има нов шеф. След като Александър Георгиев беше освободен от поста, неговото място заема временно от Георги Иванов. Той е началник на кабинета на финансовия министър Владислав Горанов. Георгиев е под парична гаранция от 40 000 лева. Той също е обвинен в хазартния скандал.

Бизнесменът, подал сигнала срещу Божков: Той ме заплаши с убийство преди месеци (ВИДЕО)

Миналата седмица говорителят на главния прокурор Сийка Милева увери, че предметите от колекцията ще бъдат иззети в присъствието на най-добрите експерти в България, след като имаше слухове, че ценните вещи се изнасят в чували.

Божков пред NOVA: Твърденията на прокуратурата са злостна пропаганда

"Министерството на културата подхожда изключително отговорно и работи не за първи път съвместно с полицията и прокуратурата. Всякакви хипотези и такива глупости, че се слагат в чували са несъстоятелни", каза и министърът на културата Боил Банов.

МВР показа какво откри в имотите на Божков (ВИДЕО+СНИМКИ)
 

 

В понеделник сутринта жандармерията отново обгради сградата, разположена на улица „Московска“ №45, в която се намира и частният музей на бизнесмена. Направен беше обстоен преглед на гаражите. По-рано през деня сградата беше посетена и от наблюдаващия прокурор Ангел Кънев.

Междувременно от фондация "Тракия" излязоха с официална позиция по повод иззетите предмети от колекцията. Публикуваме я без редакторска намеса:

"Във връзка със спекулациите от страна на властимащите и противоречивата информация, касаеща колекция Васил Божков, тиражирана в публичното пространство през последните дни, бихме искали да заявим следното:

Както потвърдиха и от Министерство на културата, към днешна дата няма нито един документ, който законово да обосновава изземането на предмети от колекцията. Предметите в колекцията са със статут на културно-историческа ценност и не следва юридически да бъдат третирани като обикновени „вещи“. Всеки един от тях е деклариран и узаконен пред държавата и разполага с целия набор необходими документи. В този смисъл, безпочвени спекулации за легитимността на колекцията са нелепи.

Всяко транспортиране и манипулиране на предметите без да бъдат спазени строгите международни стандарти за третиране на културни ценности, би довело до тяхното нараняване или унищожаване.

При хипотетичното незаконно транспортиране на предмет от наброяващата над 3 000 археологически материали в колекцията, за него трябва да бъде изготвен паспорт, състоянието му да бъде двустранно описано от експерти и да бъде изработена специална опаковка с уникално „легло“ по формата на конкретния предмет. Така опакованият предмет трябва да бъде поставен в огнеупорен, херметически затворен контейнер, който трябва да престои минимум 24 часа в помещението за климатизация, преди да да бъде изнесен.

Изработката на всяка опаковка отнема минимум месец и е задължителна стъпка при транспортитането на предметите. Обръщаме внимание, че само за подготовката и транспорта на 62-та предмета за проведенаата пред 2018 г. изложба в Националната галерия, част от „Европейската година на културното наследство“, беше нужна повече от половин година.

По информацията, подадена ни към момента, държавните музеи не разполагат с такъв брой контейнери и подобни опаковки не са изработени. Това е огромен ресурс, който трябва да бъде осигурен от ангажираните институции.

Искаме да обърнем внимание и на друг важен казус, по който до сега никой от властите не е направил изявление – застраховката на предметите от колекцията. В момента, в който предмет бъде изнесен от сградата на музей „Васил Божков“, неговата застраховка спира да е валидна. Това означава, че ангажираните институции трябва да осигурят застраховката на всички предмети от момента, в който те напуснат сградата. За целта е необходимо на всеки предмет да бъде направена оценка от експертни застрахователи. За сравнение даваме застраховката на 62-та предмета, участвали в последната ни изложба, чиято застраховка при преместването им възлизаше на милиони евро".