Той е бил изведен от ежегодния Международен селскостопански салон в Париж

Лидерът и основател на движението на протестиращи граждани, по-известно като „жълти жилетки" - Ерик Дрю, е бил задържан и изведен от ежегодния Международен селскостопански салон в Париж, където се намира френският президент Еманюел Макрон, съобщават РИА Новости и БГНЕС. Инцидентът е станал в изложбения център „Порт дьо Версай”.

Пореден протест на "жълтите жилетки" в Париж

Дрю е бил задържан пред щанд със зърнени продукти, след като при пристигането на президента Макрон е сформирал неразрешен протест от няколко съмишленици. Заради това президентската охрана е поискала той да бъде изведен, и да няма право да влиза на територията на селскостопанското изложение повече.

Идеологът на „жълтите жилетки" отказал да напусне, след което бил изведен принудително. Според адвоката му Дрю е задържан.

Франция остава парализирана от транспортната стачка (ВИДЕО)

Задържането на лидера на протестите е на фона на неговите призиви от тази седмица привържениците на протеста срещу пенсионните реформи в страната да дойдат на селскостопанското изложение и да изразят недоволството си от Макрон.

Френското правителство предложи компромис за пенсиите на стачкуващите танцьори

Припомняме, че мащабните протести на „жълтите жилетки" започнаха във Франция на 17 ноември, като първоначалното искане на протестиращите бе да не се вдигат данъкът върху горивата и цената на газа, след това към него бяха добавени редица други изисквания. Традиционните съботни протести често са съпътствани от бунтове и сблъсъци между протестиращите и полицията.