Могат ли да се окажат опасни хапчетата, които ни обещават ударно сваляне на килограми?

Измама с лица на NOVA в интернет. Сайтове-фантоми предлагат продукти за отслабване, използвайки фалшиви реклами с телевизионни водещи, без дори те да подозират.  

Търговците трупат печалба от продажба на хапчета и кремове с неясен произход и съмнителен ефект като нерегламентирано използват името и лицето на известни телевизионни водещи. При схемата се използват и фалшиви профили на потребители, експерти-диетолози и дори организации, които да създават доверие сред потенциалните клиенти. Кой седи зад измамата? И могат ли да се окажат опасни продуктите, които ни обещават ударно сваляне на килограми за броени дни – отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Диетолог: Може да ядем сладкиши, без да пълнеем

10 кг надолу само за 4 седмици! Атрактивната формула за отслабване намираме в сайт, който ни предлага хранителна добавка – коктейл от 6 естествени съставки.

За реклама на магичните свойства на шейка се използва без разрешение името и лицето на водещата на „Здравей, България" Аделина Радева. Според текста тя била отслабнала с 12 кг само за месец. Това става ясно от интервю, което намираме в страница, към която ни води офертата от Facebook. Аделина разбира за участието си в тази реклама на продукт първо от свои приятели, но и от вълната от обаждания.

ПЪЛНА ПРОМЯНА: Адел отслабна с 44 килограма (СНИМКИ)

„Получавам десетки запитания на ден от непознати хора и от мои близки, включително и такива, които ми се обаждат да ми поръчат. Искам да им кажа, че нямам нищо общо с тях. Не рекламирам никакви продукти за отслабване. Работата ми е да бъда журналист, а не да съм рекламно лице”, заяви водещата на „Здравей, България”.

Според офертата в сайта натуралният комплекс за отслабване води до бързо намаляване на излишното тегло. Освен това се бори с целулита, премахва и акнето. Решихме да проверим чудодейния ефект на шейка и направихме поръчка. Не след дълго на телефона, оставен в заявката, се обади жена, за да уточним детайлите около доставката.

Най-дебелият човек в света отслабна с 330 кг (СНИМКИ)

Пред търговеца казваме, че искаме продукта за подарък. И питаме за подробности. Получаваме инструкции за това как да използваме шейка. Докато уточняваме детайлите, разбираме и че пратката идва от Испания.

Лични срещи с продавачите няма. Пратките се изпращат по куриери, а пътят им е трудно проследим. След като няколко дни чудодейният шейк за отслабване не пристига, с нас се свързва друг човек, но този път мъж. Той ни обяснява, че са сменили куриерската фирма, с която работят, което е забавило пратката.

В крайна сметка хранителната добавка, която поръчваме, не достига до нас. Данни за търговеца не откриваме нито в сайта с фалшивото интервю с Аделина Радева, нито към страницата с продукта, към която ни води. С помощта на експерта по киберсигурност Любомир Тулев проверявам къде са създадени двата сайта.   

СЛЕД ПРАЗНИЧНОТО ПРЕЯЖДАНЕ: Как да свалим натрупаните килограми?

„Тези два сайта, макар с различни домейни, всъщност са били регистрирани от един и същи човек, а именно украинска гражданска. Името на потребителката, която стои зад двата домейна, е Олга Харковска от Украйна. За съжаление са направени значително много усилия да се прикрие истинският произход на този сайт. Т.е. домейнът, на който е качен, е прикрит зад известна американска компания за протекция”, обясни Тулев.

Линкове в страницата с интервюто ни водят и към други продукти за отслабване: шоколадова напитка, яйчен продукт и бурканче с хапчета с ефекта на кето диетата.

Опасни ли са хапчетата – гледайте във видеото.

Очакваме и Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във Facebook: Georgi Georgiev Nova TV.