От държавното обвинение се самосезираха за корупция по високите етажи на властта

Прокуратурата ще разпитва Иван Костов, Петър Стоянов и проф. Стив Ханке.

Държавното обвинение се е самосезирало след твърдения на проф. Ханке за корупция „по високите етажи на властта”. Тези твърдения бяха направени в телевизионно интервю. 

Гешев: Прокуратурата много добре знае какво трябва да свърши

 „Седяхме в малкия кабинет на Стоянов до големия президентски кабинет. Бяхме с госпожа Ханке, Стоянов и преводача. Тъкмо бях пристигнал от Щатите и споменах за пореден път, че „Трябва да се справим с корупцията”, а той отвърна: „Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?”. Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита „И, къде са?” Показах му това. Куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи. Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието – „професор Ханке те е хванал в крачка”, заяви Ханке в интервю за бТВ, цитирано от прокуратурата.

Прокуратурата проверява съдия за корупция

В хода на проверката ще бъдат снети обяснения от проф. Стив Ханке и всички посочени в интервюто, съобщават още от държавното обвинение. От проф. Ханке ще бъде изискана и цялата налична документация, с която твърди, че разполага.

След това ще се прецени дали има достатъчно данни за образуване на наказателно производство.