Най-сериозна остава ситуацията в Италия

Ситуацията на Балканите става все по-сериозна. Първи потвърдени случаи има сред почти всички наши съседи - Румъния, Гърция и Северна Македония. От Националния кризисен щаб у нас обявиха, че  времето на опазването на границите отминава и вносът на вируса е неминуем.

Потвърден случай на заразен с коронавирус у нас все още няма. Всички изследвани проби досега са отрицателни.

„Има много пациенти, които са настанени като суспектни, не само в София, но и в цялата страна”, заяви ген. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА-София.

Първи случай на коронавирус в Гърция

За последното денонощие във ВМА са приети 14 души. Сред тях има японец, португалец, испанец и египтянин.

„Останалите са българи, които са били най-вече в Италия, с проявена клиника, с червено гърло, кащлица , пневмония. Днес се очаква да излязат резултатите. Изисква се  технологично време”, заяви ген. Мутафчийски.  

От оперативния щаб предупредиха, че заразата едва ли ще подмине България и призоваха да не се изпада в паника.

„Времето на опазването на границите отминава. Вносът на новия коронавирус COVID-19 е неминуем. Това е ясно от доста време на всеки работещ в тази област. Оттук нататък съсредоточаването трябва да бъде върху възможностите за приемане и лекуване на болните, за да намалим щетите и загубите. Знаем, че вече в почти всички Балкански страни има случаи, така че вносът е неизбежен. В историята на медицината няма страна, която да е спряла разпространение на въздушно-капкова инфекция, с предприемането на каквито и да е мерки за контрол. По-важното е да има къде да бъдат приемани и адекватно лекувани хората, така че дори този нисък праг на леталитет (смъртност) от 2% да бъде снижен максимално и да спасим колкото се може повече възрастни хора”, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Първи случай на коронавирус в Северна Македония

В случай, че се докаже коронавирус извън столицата, пациентът няма да бъде транспортиран до София. Последното решение е да се създадат оперативни щабове по места.

„Лечението на засегнатите става на място, не се прекарват от град на град. Те се лекуват по места”, заяви ген. Мутафчийски.

На дневен ред продължава да бъде и темата с болничните при карантина. Премиерът предупреди, че системата на социалното осигуряване няма да издържи.

В РЕАЛНО ВРЕМЕ: Проследете как и къде се разпространява коронавирусът?

„Сега 3 дни се поемат от работодателите, другите 11 дни се плащат от НОИ и аз точно това ще предложа днес на Ананиев. Да поемем карантината. Ако обаче има 15 000 или 200 000 болни да си седят вкъщи и ние, НОИ, да им плаща - НОИ ще се изпразни, предупреждавам. Няма да останат пари”, заяви Борисов.

Пристигащите на летище София пътници от Италия вече ще преминават през отделен коридор, така че да нямат контакт с други пасажери.

По темата за личните предпазни средства главният държавен здравен инспектор уточни, че Министерството на здравеопазването е осигурило необходимите количества за екипите, работещи по летищата и границите, екипите на центровете за спешна помощ, които имат отговорност за транспорта на евентуални случаи, за инфекциозните отделения, които ще работят с такива пациенти, както и за служителите на гранична полиция. Там, където е наложително, може да бъде отпуснат допълнителен ресурс.

По отношение на общопрактикуващите лекари в България доц. Кунчев посочи, че те са самостоятелни юридически лица, сами обезпечават дейността си и следва да са снабдили практиките си с лични предпазни средства. Това е задължение на всеки общопрактикуващ лекар, беше категоричен Ангел Кунчев. По думите му не само в България, но и в целия свят има недостиг на лични предпазни средства.

Първи случай на коронавирус в Гърция

В момента коронавирусът се разпространява по-бързо по света, отколкото в Китай, откъдето започна всичко, съобщава Световната здравна организация. 

Първи случай на зараза с коронавируса от новия тип беше регистриран в Дания. По данни на местните медии, заболелият се е върнал от почивка в Италия. Мъжът е на домашно лечение под карантина.

В Съединените щати, пък, Доналд Тръмп обяви, че заплахата от вируса се преувеличава и рискът за американците остава много нисък.

В Естония беше потвърден първият случай на заразяване с новия коронавирус, съобщи днес министърът на социалните грижи Танел Кийк. Заразеният е ирански гражданин с постоянно жителство в Естония, добави министърът.

Данните за коронавируса в Китай сочат положителна тенденция

Откриха трети случай на коронавирус в Атина. Отлагат всички карнавали, а българските дипломатически институции в Солун и Атина отложиха коктейлите за 3-ти март. В магазините почти няма стока.

Първи случай на коронавирус беше потвърден във Виена, съобщи днес в. "Кронен цайтунг". 72-годишен мъж е поставен под карантина в една от болниците на австрийската столица. На 25 февруари първите два случая на коронавирус в Австрия бяха регистрирани в провинция Тирол при двама италиански граждани, пристигнали от италианската област Ломбардия. Те са поставени под карантина и състоянието им е стабилно.

Двама души, заразили се с коронавируса на испанския остров Тенерифе и в Италия, бяха приети в болници в Лондон и Ливърпул, с което общият брой на заразилите се в Обединеното кралство достигна 15, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Швейцария достигна четири, след като властите днес съобщиха за трима заразени, предаде Ройтерс.

Коронавирусът се разпространява по-бързо по света, отколкото в Китай (ОБЗОР)