Недоволните се заканиха, че протестът им ще бъде безсрочен

Нов протест на медицинските работници. Те настояват за по-добри условия на труд и по-високо заплащане. Този път недоволните се заканиха, че протестът им ще бъде безсрочен. 

Шествието тръгва от столичната болница "Пирогов". Крайната цел бе Министерски съвет, където разпънаха палатките си. Протестиращите се заканиха, че ще останат на място, докато здравният министър не чуе исканията им. Заедно с тях палатки разпънаха и майките на деца с увреждания, които искат оставката на социалния министър Деница Сачева.

Една година след първия си протест медицинските специалисти дадоха старт на ново недоволство със старо искане -  реформа в здравната система, която по думите им още не е станала факт.

От Синдиката на медицинските специалисти твърдят, че обещаното вдигане на заплатите им не е станало факт, въпреки допълнително отпуснатите 200 млн.лв.

Медицинските сестри вдигат палатковия лагер пред Министерски съвет

От 1 януари основоното възнаграждение трябваше да порасне до 950 лв. На много места в страната това не се е случило, завиха протестиращите. 

В позиция до NOVA от здравното министерство заявиха, че от началото на годината в повечето държавни болници заплатите са нараснали с близо 20% или около 200 лева, а по другите искания продължава да се работи.

 

 

На метри от здравните работници застанаха и майките на деца с увреждания. Те настояват за оставка на социалния министър. От социалното министерство отговориха, че от малко над 30 хиляди подадени заявления за асистент само около 2 хиляди не са одобрени. А в този си вид Законът за личната помощ лишава от услугата други нуждаещи се като възрастните хора над 65 г. и самотноживеещите.

Предстои да разберем ще има ли нови срещи между протестиращите и ресорните министерства.