Тази измама се среща най-често при пръстените и по-обемните златни изделия, твърдят експертите

Злато-менте на пазара. Измамни търговци предлагат като златни бижута, запълнени с други метали и дори с пластмаса, сигнализираха зрители на NOVA. Откъде идват фалшивите изделия? И как да различим ментето от оригинала при златните и сребърните бижута? Проверка по казуса извърши Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Златно правило при златото е, че то е тежко. Така че, ако ви се струва, че бижуто, което купувате, е прекалено леко – най-вероятно е фалшиво. Сигналите за бижута-менте зачестяват. Най-често потребителите попадат на продукти, които отвътре са запълнени или със злато и сребро с по-ниска чистота и дори със съвсем различен метал, което понижава стойността на пръстена или гривната няколко пъти.

„Проверка на NOVA”: Отговарят ли автомобилите у нас на новите изисквания в Европа? (ВИДЕО)

Потребител получава пръстен, като подарък за Коледа, но не го харесва. Затова решава да смени пръстена с друго златно бижу със същото тегло. Още когато го занася за подмяна в златарско ателие, консултантите се усъмняват в качеството му.

„Той има обем, който видимо съответства на около 10 грама. Слагайки го на везната обаче виждаме, че тежи 4. Практиката в бижутерията е, когато приемаме материал, да се разрязват абсолютно всички изделия, за които имаме съмнения”, обяснява Валентин Витлиемов, консултант в златарски магазин.

ИЗМАМА С ЛИЦА НА NOVA В ИНТЕРНЕТ: Кой стои зад фалшивите продукти за отслабване?

При разрязването подозренията на търговците се потвърждават. Оказва се, че под златната обвивка на пръстена се крият частици, които нямат нищо общо със златото.

Този случай не е единичен. През последните седмици в ателието, в което работи Валентин Витлиемов, клиенти носят за подмяна или стопяване и други пръстени, които уж са златни. Проверките обаче са категорични: става дума за фалшификати.

„Не мога и да определя точно какво е, но е някакъв вид смола или пластмаса, в която има и метални топчета”, казва Пламен Кузмов, управител на златарски магазин.

Според експерти става дума за класическа измама, при която примамени от ниски цени, клиентите купуват бижута с неясно качество.

АНТИРАДАРИ НА ПЪТЯ: Кой продава забранените заглушителни устройства?

Пръстените ментета се продават почти два пъти по-евтино, казва професионалният златар Димитър Алексиев. За 50 години опит в занаята е виждал всякакви опити за измама. 

„От Турция внасят пръстени, направени от много тънка пластина. Те се пълнят с дентална пластмаса; оцветява се в черно и в пластично състояние се напъхва в кухините, за да не може да смачка пръстена. После се пили и полира. Не може да се измери какво е количеството и грамажът на това вещество”, разказва Алексиев, председател на Съюза на златарите.

Тази измама се среща най-често при пръстените и по-обемните златни изделия, твърдят експертите. 

ПРОВЕРКА НА NOVA: Бум на жалби за дефектни стоки в интернет (ВИДЕО)

При изработката на обеци, например, във вътрешността се влага технологичен восък, който придава форма. След това той се изгаря и изделието трябва да остане кухо. Но не винаги това се случва.

Значително растат и измамите при златните монети и кюлчета, казват търговците. С поскъпването на златото все повече клиенти ги купуват с цел инвестиция. При тях, след фалшификация, загубите са още по-големи. Разпознаването на ментетата става предимно по външни белези, разказват дилърите на злато. Често обаче фалшификатите имат автентичен вид, което прави откриването им възможно само за експертите. Оригиналните продукти са с детайлни изображения и надписи, които трудно могат да бъдат повторени върху фалшиво изделие, казват експертите.

Още по-трудно е откриването на фалшивите продукти при бижутата. Тук разпознаването по външен вид е почти невъзможно. Спрямо примесите цветовете на златните обеци, пръстени и гривни са различни. А имитаторите стават все по-добри.

НОВА СХЕМА: Мамят кандидат-служители с фалшиви обяви за надомна работа

Експертите могат да открият фалшификат и с различни тестове. 

Фалшивото злато се продава предимно в заложни къщи, на улицата или по интернет, чрез обяви, пускани от случайни лица, предупреждават официалните търговци. Червена лампа за измама може да бъде и нереално ниската цена за грам злато. Затова съветът е да сравняваме офертите и да следим цената  на борсата.

Ако сте купили менте от уличен търговец обаче, шансът да си върнете парите обратно е почти нулев.

Цялата проверка гледайте във видеото.