В болницата са настанени двама заразени

Започват извънредни мерки за сигурност в „Пирогов” заради двата случая на коронавирус. Най-голямата спешна болница в страната ограничи временно достъпа на пациенти. Те бяха пренасочвани към Военномедицинска академия и Александровска болница.

Вътрешното отделение на лечебното заведение е изолирано. Районът около болницата беше отцепен. В сряда работата в болницата продължи. Затворени са обаче клиниките, свързани с Отделението по Вътрешни болести, където са настанени двамата заразени. Кардиологията не работи, а неврологията е с намален капацитет. Отменени са планираните операции и свижданията.

Във вторник жена и мъж, съпрузи, съответно на 66 и 74 години, дадоха положителна проба за коронавирус и бяха настанени в „Пирогов”. Мъжът е постъпил в лечебното заведение в понеделник с обострена дихателна недостатъчност и с предишно белодробно страдание. Жената бе хоспитализирана в тежко състояние, което е наложило спешно интубиране. По-късно, след усложнение, тя почина в болницата.

„Тя е на командно дишане с много тежка картина на белия дроб, бих казал в критично положение е”, заяви ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб.

Под карантина са всички 49 пациенти, които са били в отделението, в което е лежал болният мъж, както и персоналът от 30 души.

„Абсолютно е забранено излизането, на който и да е служител или пациент, както и е забранено влизането без лични предпазни средства на лица, които имат отношения към лечебния процес”, обяви  д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ – София.   

Според първоначалната информацията семейството е от Ломско и вероятно е дошло на гости на сина си в София, който по непотвърдени данни е работил на стоков базар „Илиянци”.

 

 

Издирени са 89 от хората, имали контакт с двамата заразени през последните дни. През нощта екипи на Спешна помощ са транспортирали 8 от тях в столичната белодробна болница, сред които е и момче на 14 години.

ИЗВЪНРЕДНО: Коронавирусът стигна София (ВИДЕО)

„Извозихме 8 души, които са били контактни със заразените. Доколкото знам, става въпрос за техни близки. Нощта е минала спокойно. Не сме имали ПТП, имахме обаче 2 инсулта. Спешните случаи се поемат от други болници. Взети са всички мерки – имаме скафандри, очила, ръкавици, маски”, заяви за NOVA Катя Сунгарска, говорител на ЦСМП София.

А в сряда много пациенти бяха връщани от „Пирогов”, въпреки че имат планиран преглед. 

От Столична община обявиха, че на този етап здравните заведения в София разполагат със свободни легла. Общината има готовност в рамките на 72 часа да превърне Втора градска болница в инфекциозна. Целта е да бъде овладяна евентуална здравна криза.

ИЗВЪНРЕДНО: Цяла Италия под карантина