Може ли да повишим имунитета си предварително?

„Всяка една дейност за ограничаване на епидемията ще бъде правилна. Най-важното е да се ограничи огнището на инфекцията. Мерките ще доведат до ограничаване на заразата. Със сигурност има хора, които са болни от коронавирус и го карат толкова леко, че дори не разбират за това. Този развой на болестта се вписва абсолютно в клиниката на епидемията. Коварното е, че тя се разпространява от здравите, а друга част я прекарват много тежко”. Това обясни в студиото на „Здравей, България” заместник-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Новите заразени с коронавирус у нас са от областите София и Монтана (ВИДЕО)

Той допълни, че вирусът има сравнително дълъг инкубационен период, което също е голяма тежест за системата. "Коронавирусът живее по повърхности доста дълго време и може да зарази много хора, което е нетипично за вирус. Това е допълнителна тежест в борбата и по тази причина призоваваме за много сериозна хигиена”, казва Брънзалов.

„Първият симптом е задух и суха кашлица. При този вирус пациентите загиват от тежка вирусна пневмония. Ако човек има задух, това означава, че той веднага трябва да бъде хоспитализиран”, добави Брънзалов.

БОЙ С РИТНИЦИ И ЮМРУЦИ: Брутална агресия между ученички в Стара Загора

„Трудно е да се предвиди как ще се развие вирусът. Всяка мярка, идваща от страните, където вече има драстичен спад на заболеваемост, е добре дошла. Колкото по-строги са мерките, толкова по-малко ще бъдат и заразените. Цинкът и селенът имат доказан имуностимулиращ ефект. Дозировките са определени и се знаят. Имунната система изисква постоянна грижа. Трябва да приемаме много зеленчуци, плодове и протеин. Ако зеленчуците и плодовете не са измити добре, е възможно вирусът да е по тяхната повърхност и те да бъдат заразни”, каза имунологът доц. Снежина Михайлова.

Кои са затворените гранични пунктове към България?

Брънзалов обясни, че медиците в България все още се учат как се развива този вирус. Техният опит идвал предимно от Китай. Единствено там имало спад на заболеваемостта. Лекарства за лечение на коронавирусната инфекция все още няма. До този момент терапията била чисто симптоматична - като при пневмония.

Целия разговор гледайте във видеото