В земеделското министерство беше даден брифинг

В България има достатъчно хранителни стоки, увери на брифинг земеделският министър Десислава Танева. Думите й потвърди и премиерът Бойко Борисов.

 

„Българските производители на храни, тяхното производство задоволява изцяло вътрешното потребление като обеми. Самите те уверяват, че имат ресурси от няколко месеца до 2 години, дори да няма нова реколта, да задоволят вътрешното потребление”, заяви Десислава Танева.

ДО 29 МАРТ: Само хранителни магазини, аптеки и дрогерии ще работят в цяла България

Тя обясни, че България е сред основните производители на пшеница в света и наличността в момента е 1,7 милиона тона. За вътрешно потребление това можело да стигне за повече от 1 година. Над 2 млн. тона е наличността на царевицата, а за вътрешни нужди можем да издържим над 2 години. Относно производството на олио в предприятията имат налична суровина за производството на олио поне за 3 месеца. А неизтъргуваният слънчоглед като наличност е поне за 1 година.

„Няма повод за паника. Няма колега производител, който да е притеснен за суровината. Можем да издържим около 2 години без наличието на нова реколта”, заяви Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. 

„Няма място за притеснение за изхранване на гражданите”, каза и Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Думите му потвърди и Владислав Михайлов, Национална асоциация на млекопреработвателите.

„Няма място за притеснение и относно месото. Всеки производител поддържа максималните запаси, които може”, каза Дамян Вътов, месопреработвателна промишленост.

Йордан Господинов от сектор рибарство пък каза, че и този сектор има запаси за 1 година напред.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК