Жълт код за валежи и силен вятър

Снеговалежите в Западна България днес ще са интензивни и обилни. Очакваната снежна покривка ще надмине 10-15 сантиметра. В Източна България ще вали предимно дъжд с изключение на североизтока, където ще прехвърча сняг.

В Западна България температурите ще са между 0 и 5 градуса в най-топлата част на денонощието, на изток – до 6-7 градуса. В хода на деня вятърът ще се усилва, особено около Черноморието и в Дунавската равнина. Жълт код за опасно време е в сила за 18 области на страната.

Утре денят отново ще е снежен, студен и ветровит. Заради топлата земна повърхност, снежната покривка частично ще се стапя, но няма да изчезне, заради продължаващия обилен снеговалеж в Западна България. На изток валежите ще са слаби. Вятърът утре ще е със силни пориви в почти цялата страна. В западната половина ще има условия за снегонавявания в планинските и предпланинските райони.

Затопляне и връщане към пролетта – от сряда нататък. Валежите временно ще спрат, вятърът ще утихне, а температурите бавно ще тръгнат нагоре. През втората половина на седмицата отново ще има слаби превалявания от дъжд, но количествата ще са значително по-малки. Слънцето ще се покаже по-осезаемо в неделя след обяд – понеделник, когато облачността от запад на изток ще започне да намалява.