То беше наложено върху два текста от Закона за извънредното положение

Парламентът се събира извънредно днес. Заседанието е с една точка: ново обсъждане на Закона за извънредното положение, на който в неделя президентът наложи частично вето. Това създаде напрежение между него и премиера.

Рано тази сутрин Правната комисия скоростно гласува промени в спорните текстове за спекулата и фалшивите новини за коронавируса.

На практика без дебати Правната комисия на парламента прие - подкрепя ветото на държавния глава.

Ветото е шанс за поправка, защото бързината невинаги води до качество, мотивираха решението си от БСП.

„Оставяме категорично на позицията, че  не трябва да се допуска и няма да допуснем някой да трупа лесни пари на гърба на хорското страдание”, заяви Крум Зарков от БСП.

„Ние отхвърлихме това предложение, внесено от ПГ на „БСП за България”. Мотивите тогава бяха, че формулировките са неясни, непрецизни и няма да постигнат резултат такъв, какъвто очакват българските граждани от нас. Но при при разглеждане на законопроекта на второ гласуване в пленарна зала, за да бъде постигнат консенсус по определени въпроси, ние прегласувахме този текст”, заяви Красимир Ципов от ГЕРБ.

„Ние още в зала изразихме своето отношение към тези текстове. И аргументите ще ги чуете в залата”, каза Йордан Цонев от ДПС.

Извънредно заседание на парламента заради ветото на Румен Радев

Правосъдният министър Данаил Кирилов изслуша становищата безмълвно. По-късно коментира, че има съмнения доколко искрени са мотивите на президента Румен Радев.

„Нито някой е искал да замразява цените на електроенергията и газа, нито някой е искал да намали цените, които подлежат на сезонно намаление, поевтиняване”, каза Данаил Кирилов.

По отношение на свободата на словото, от ГЕРБ са категорични - понятието „невярна информация” го има в още поне два текста на Наказателния кодекс. БСП пък щели да се придържат към мотивите на президента.

Данаил Кирилов: Няма да приемем текстовете на БСП в закона за извънредното положение

ОТ БСП твърдят, че имат готовност да представят по-прецизирани и конкретни текстове,  свързани с борбата със спекулата. От ГЕРБ твърдят, че в Закона за защита на потребителите има достатъчно механизми за предпазване.

Репортери: Таня Иванова, Илияна Шишкова

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП