Te гласува промени в спорните текстове за спекулата и фалшивите новини

Депутатите подкрепиха ветото на президента Румен Радев върху спорни точки от Закона за извънредното положение. В неделя той наложи частично вето за закона, което създаде напрежение между него и премиера Борисов.

От Закона отпадат текстовете, които са свързани с наказанията за невярна информация, както и тези, свързани с цените на стоките. 

По време на бурните дебати се наложи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева да накаже двама от народните представители със забележка - Спас Гърневски и Мирослав Мирчев. 

Правната комисия подкрепи единодушно ветото на президента (ВИДЕО)

Тази сутрин Правната комисия скоростно гласува промени в спорните текстове за спекулата с цените и фалшивите новини за коронавируса.

Дали заради извънредното положение или заради извънредното заседание - страстите по време на дебатите избуяха. От трибуната на парламента се стигна се до поезия и нарушаване на правилника.

„Ще мерите с еднакъв аршин. Няма да бъдете за едни майка, за други - мащеха”, заяви депутатът Спас Гърневски.

А Александър Симов от БСП се опита да цитира стихотворение за Георги Димитров.

Дебатът все пак се проведе по същество. Управляващите и опозицията обаче не пропуснаха взаимните критики.

„Демаркационната линия беше начертана от президента. Не е време за политиканстване, ежби и опити да се произведе политически дивидент”, заяви Даниела Дариткова от ГЕРБ.

Социалистите настояха, че мерките за невярната информация по време на епидемия застрашават свободата на словото.

„Свободата на словото не може да бъде поставяна под риск”, заяви Александър Симов- от БСП.

 

 

Патриотите обаче са категорични, че невярната информация трябва да подлежи на санкция.

„По време на извънредно положение каквото не е имало от Втората световна война насам, не е мъдро да се опиташ да извлечеш политически дивиденти. Няма как да подкрепим ветото в частта му с фалшивите новини”, заяви Александър Сиди от ВМРО.

Извънредното законодателство изправи един срещу друг БСП и ГЕРБ и заради социалните мерки, спекулата при цените  и подпомагането на хората от страна на държавата.

„Няма да позволим да се трупат лесни пари на гърба на хората”, заяви Корнелия Нинова.

„Ще бъде помогнато на тези, които трябва. Ако ви бяхме изпълнявали исканията ви последните три години нямаше да го има тоя резерв, щяхме да сме на дефицит”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Въпреки противопоставянето 118 народни представители подкрепиха ветото на Румен Радев.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП