Зелената светлина е за прибиране, а червената е за оставане у дома

Зелената светлина на светофара е за прибиране вкъщи, а червената е за оставане у дома. През последните два дни светофарите в големи турски градове примигват с тези съобщения, пише в. „Сабах”, цитиран от БГНЕС.

Правителството в Анкара нареди оставането вкъщи, но ако това все пак не е било чуто, посланието идва от светофарите. В Турция по социалните мрежи, по телевизорите, на екрана на мобилния телефон, повсеместното съобщение мига като предупреждение, за да не се разпространи новият коронавирус.

Все по-малко хора излизат, вслушвайки се в предупрежденията на правителството, но все още има, макар и ограничен, трафик по улиците. Местните администрации сметнали, че светлините ще напомнят на хората да останат у дома. "Предполага се, че светофарите ще събудят съзнанието за настоящата ситуация и мотивират хората да останат у дома", заяви директорът за движение в общината в Сакария Мурат Пехливан пред немската агенция ДПА..

Изтеглят тировете по границата с Турция на новия буферен паркинг

Ердоган под натиск за обявяване на общонационална карантина

Светлините бяха монтирани в четвъртък на пет кръстовища с голямо натоварване в центъра на града, включително в близост до джамия и обществена болница. За пешеходци с увредено зрение, записаното съобщение предупреждава хората да поддържат разстояние, когато чакат на червена светлина. Когато става зелено, се чува: „Вече можете да преминете през улицата. Останете вкъщи за здравето си.“ На тези кръстовища са монтирани и дезинфектанти.

Ердоган огласи пакет от допълнителни мерки за борба с коронавируса

Пехливан каза, че общината е получила положителни отзиви за тази инициатива. Засега все още няма идея какво да показва или говори жълтото на светофарите, но Пехливан казва, че вече се появяват предложения с чувство за хумор от рода на „Излез малко на свеж въздух”.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си