Темата коментира икономистът от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов

В продължение на три месеца държавата ще плаща 60% от заплатите на служителите на компаниите, които имат финансови затруднения заради кризата с коронавируса. Останалите 40 на сто от възнагражденията ще се поемат от работодателите. Това обяви на брифинг в Министерския съвет социалният министър Деница Сачева, след като властта и бизнеса постигнаха споразумение по този въпрос.

ОКОНЧАТЕЛНО: Държавата ще плати 60% от заплатите на служителите на затруднените фирми

„Такива мерки има вече обмислени в много европейски страни. Подобен подход беше използван и след 2008 г. и дори в България имахме подобна схема тогава. Това не е нещо ново. Философията на такива мерки е ако допуснем, че ще има много силен краткосрочен шок, който не би могъл да се предивиди от предприемачите, да се подкрепят тези, които по принцип са финансово стабилни, но този шок ги удря много тежко“. Това заяви икономистът от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините“.

Според него чрез тези мерки за кратко време ще се подкрепи заетостта. „Алтернативата е или бизнесът да фалира, или да уволни всичките си работници“, категоричен е Богданов.

Васил Велев: Не искаме повече пари, а ремонт на закона

„Ако определени бизнеси, така или иначе са били в тежко финансово положение преди март месец, тази мярка няма да ги спаси. Нека не си правим илюзии“, каза още той.

„Хората са преживявали и други кризи. Имаме криза като затваряне на банка – КТБ, имахме и през 2008 г. много тежка криза. Има ситуации, които се решават и с доброволно предоговаряне и отлагане на плащания“, посочи Лъчезар Богданов.

„Мярката никъде в Европа не е пълно покриване на загуби. Това е частична подкрепа и то най-вече насочена към тези, които дългосрочно са направили големи инвестиции и вероятно дългосрочно след няколко месеца ще трябва отново да отворят и да запазят квалифицираната работна сила“, категоричен бе той.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП