Дъжд и сняг в сряда и четвъртък

Започва поредният каприз на мартенското време. Студеният вятър днес ще се усилва от североизток, с пориви в източните райони до 50 километра в час. Нахлува студен въздух, който ще понижи температурите. Ако вчера някъде термометрите отчетоха 20 градуса, днес максималните стойности ще са между 10 и 15 градуса, като най-топло ще бъде в Югозападна България.

Валежите ще започнат след обяд – първо в централните южни райони, където те ще бъдат от дъжд. С падането на температурите през нощта на запад ще завали и мокър сняг. Снеговалежите ще продължат и утре, и в четвъртък. Ще обхванат Западна и части от Централна България, като в определени моменти ще са обилни. Земната повърхност все още е топла и снегът ще се топи постоянно. Въпреки това бялата пелена ще бъде с дебелина между 5 до 15 см в ниското и над 20-30 см - по планините. Студеният север-североизточен вятър е условие за натрупване на преспи и навявания по пътищата.

Температурите в следващите 48 часа ще паднат до 5-6 градуса през деня и около нулата през нощта и сутринта. Най-студено ще е в четвъртък срещу петък, когато термометрите в някои части ще ударят до минус 5 градуса. 

В петък и през почивните дни ще се стопли – по-осезаемо в Източна и в Северна България. В събота ще има слаби превалявания, предимно от дъжд, в южните райони на страната.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си