Това заяви той в студиото на „Плюс-минус. Коментарът след новините”

Прогнозата на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ е безработицата у нас да достигне до 10%. Това означава, че кризата покрай коронавируса може да засегне близо 330 000 души. „Смятам, че тази прогноза е реалистична. Към момента безработните са вече 257 000. За един ден имаме нов рекорд – освен тези близо 5 000 души в понеделник, за вчера са вече около 6 000. Ние вървим с наистина бързи темпове”, посочи в студиото на „Плюс-минус. Коментарът след новините” президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

Кой и при какви условия има право на обезщетения за безработица заради пандемията от COVID-19?

„Мярката 60/40 дори да даде резултат тя е ориентирана към не повече от ¼ от всички наемни работници. Дори всички да я харесат в един момент, този милиард би стигнал да спаси 520 – 530 000 души”, добави Димитров.  

Президентът на КНСБ коментира дали трябва да се помисли за приоритетни сектори, които евентуално ще бъдат най-засегнати от кризата, или е необходимо да се действа на база региони. „Ние трябва да започнем от структурно-определящи фирми. Тези, които са гръбнака на икономиката и, които в много от случаите дават хляб на малките фирми. Смятам, че погледът трябва да бъде обърнат към тях и да закрепим тяхното положение. Те също страдат много сериозно”, обясни той.

Опашки се извиха пред бюрата по труда

„Не казвам, че не трябва да се подкрепят най-малките и най-нуждаещите се. Смятам, че трябва да има два отделни пакета с паралелни мерки, както правят държавите членки”, каза още Димитров.

Повече гледайте във видеото.