"Всеки, който има експертиза в тази област, има възможност да изкаже своето експертно становище", заяви адвокатът Мария Петрова

"Никой няма достатъчния опит да каже кое е правилното решение в борбата с COVID-19. Всеки, който има експертиза в тази област, има възможност да изкаже своето експертно становище. Държавата е взела своето решение към момента. Целта е да се ограничат до минимум жертвите". Това заяви адвокатът и специалист по медицинско право и част от Медицинския съвет към Министерския съвет Мария Петрова.

Медицинският съвет предаде доклад от 400 страници на премиера

По-рано днес стана ясно, че Медицинският експертен съвет е предал доклад от 400 страници на премиера Бойко Борисов. Документът е съставен от три раздела. В първия се разглеждат препоръките към извънболничната помощ в борбата са COVID-19, във втория – към болничните заведения, в третия – препоръките за взимане на мерки. Това стана ясно по време на пресконференция на премиера Бойко Борисов, здравния министър и експертите от Съвета. 

"Идеята на доклада беше да се осъществи колаборация между световно признати учени и хора, които имат какъвто и да е опит с COVID-19; да се анализира тази информация и да не се предлага поредния преведен материал, а това да е информация, минала през експертизата и опита на български учени", посочи Мария Петрова.

"Целта е той да достигне до българските лекари и медицинската общност, като тази информация да е и пречупена през призмата на нашите възможности", посочи още тя. 

"Това, върху което аз работих като юрист е третата глава. Моята задача беше да разпиша основните принципи, съблюдавайки световни практики за това какво можем да правим, когато нямаме медицина, базирана на доказателства, а все пак трябва да гарантираме достъпа на всички пациенти до медицинска помощ, като същевременно не правим лекарите юридически уязвими", каза още Петрова. 

Борисов: Ако президентът наложи вето на извънредното положение, ще умори народа (ВИДЕО)

"Варвам, че ако на държавно ниво се направи добра организация спрямо това, което е препоръчано, няма да имаме тези оплаквания, които имахме през последните седмици", посочи още тя.

По думине й сега не е времето всеки от нас да се опитва да задоволява егото си или личните си интереси. "Смятам, че всякакви конфликтни точки са излишни. Хората искат практически решения, а те не идват от Медицинския съвет, а от държавната власт", каза още Мария Петрова.

Целия разговор гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП