Удължаването на извънредното положение породи разногласия и сблъсък между държавните мъже

Депутатите окончателно гласуваха извънредното положение да бъде до 13 май. От БСП и ВМРО искаха срокът да е до 30 април, но това не беше одобрено. След 7-часово извънредно заседание и при гласуване на групи, за да няма струпване в зала, 122 -ма депутати бяха „за, 47 „против”, а 7 се въздържаха.

503 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас (ОБЗОР)

Днес бе денят, в който парламентарните групи можеха да внасят своите предложения по актуализацията на бюджета между първо и второ четене. Промените във финансовата рамка предвиждат дефицитът в бюджета да нарасне с 3,5 милиарда, както и да бъдат заделени 700 милиона лева за Българската банка за развитие. А целта – да се изпълнят икономическите мерки за справяне с последиците от коронавируса. Имаше и нови упреци към президента Румен Радев, който поиска постепенно връщане към нормален живот.

Позицията на премиера остава непроменена - по-строгите мерки дават резултат и заразата в България се разраства, но с бавни темпове. Днес Борисов заяви, че няма да си прави експеримент с хората, въпреки съветите на Радев за минаване в по-лек режим. А както е ясно - парламентът вече гласува извънредното положение да бъде до 13 май.

Двама пациенти с COVID-19 починаха в УМБАЛ “Света Анна”

Удължаването на извънредното положение породи разногласия и сблъсък между първите мъже в държавата. Ден след като Румен Радев призова за плавно връщане към нормалния ритъм на живот, Борисов цитира последната позиция на СЗО.

„СЗО категорично каза снощи че мерките не трябва да се разхлабват. Аз считам че тя е по-компетентна от мен и от някой съсед. Абе вие не гледате ли телевизия? Когато след репортажите в България дадете ужаса в Италия, Франция, Ню Йорк, Германия? Ето, германците днес въведоха това, което ние с Младен Маринов направихме преди седмица - въведоха КПП-та”, каза премиерът Бойко Борисов.

Въпреки бързата реакция обаче се задавали мрачни времена, допълни той. 

На ход сега е президентът Румен Радев. Той трябва да сложи подписа под решението на парламента за удължаване на извънредното положение  до 13-ти май.

„Има си съветници, негова работа. Оттам нататък аз експеримент с хората не мога да си правя. Не мога да кажа вие ще умерете, за да живеят тези тук или обратното, това ме кара да направя съседа. Да намалим мерките, да кажем на хората излизайте”, добави Борисов.

Споделяме здравния си статус чрез мобилно приложение (ВИДЕО)

Според него няма смисъл да бъде нарушавана карантината, защото и индустрията в Европа не работи. 

„Всички поръчки падат Германия не работи, Франция не работи, Холандия не работи, така че да им кажем идете на работа, няма какво да произведат, няма кой да им го плати. Така че хем ще рискуваме здравето на хората хем няма да има плюс в икономиката. И да ви кажем айде идете - единственото, където ще се напълни ще е ресторантите и дискотеките”, добави премиерът.

А заради коронавируса милиони са лишени и от спортни емоции- припомни той.

„Най-тежко ни се отразява на нас които обичаме футбола - няма мачове”, завърши Борисов.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП