Това съобщиха от Националния оперативен щаб

503 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. 17 достигна броят на починалите, 3-ма от тях - днес. Става въпрос за жена на 48 години с диабет, мъж на 58 години с диабет и хипертония и 86-годишен мъж с белодробна недостатъчност и сърдечни заболявания. 34 души са излекувани. От днес на картата се появи и нова област с регистриран случай на коронавирус - Враца.

Най-малкият новорегистриран пациент с коронавирус у нас е дете на една годинка. То е в болница ,заедно с родителите си.

Двама пациенти с COVID-19 починаха в УМБАЛ “Света Анна”

Бебе на 1 година сред заразените, болестта стигна и Враца (ВИДЕО)

„В Добрич има едно бебе на 1 година, което е с ларингит и двамата родители са доказани с COVID-19”, каза проф. Мутафчийски.

Междувременно беше регистриран и първи случай във Враца. Става въпрос за мъж на 57 години, който е в добро състояние.

Расте броят и на инфектираните медици. От щаба припомниха, че хората на първа линия са най-уязвими и трябва да взимат всички предпазни мерки. Сред тях е лидерът на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, която е личен лекар.

„Д-р Дариткова беше преглеждала едни от първите пациенти в Смолян. Тя декларира, че взима всички мерки, важно е всеки пациент да се посреща като вероятно заразен“, каза проф. Кантарджиев. Прочуването на контактните й лица продължава.

31-годишен българин починал в Лондон от коронавирус

“Тя е силно притеснена за свиоите контакти и е дала най-надлежно имената на всички, с които е контактувала”, добави проф. Мутафчийски.

Излекуваните от COVID-19 у нас са 34 души. Засега имунизациите на бебета ще трябва да изчакат. За това призовават и от Светованата здравна организация.

„От СЗО излязоха с препоръка да се изчака с имунизациите, не бива да се предприемат имунизации. Няма страшно, защото изчакването не е толкова дълго“, добави проф. Кантарджиев.

От щаба са категорични, че мерките в България на този етап дават добри резултати. „Нямаме растеж в смъртносттта. Имаме плавно покачване нагоре, но не сме преодоляли никаква опасност“, каза проф. Мутафчийски.

Това обаче далеч не означавало, че мерките трябва да бъдат смекчени. А компромиси не трябва да се прави за предстоящите празници.

Споделяме здравния си статус чрез мобилно приложение (ВИДЕО)

„Министър Ангелкова може и да ми се разсърди, но така или иначе толкова много хора ми се сърдят в тази държава, така че няма да си го спестя. Призоваваме всички български граждани да не възприемат Великденските празници и Цветница като празници. Не е време за празници. Не си правете никакви резервации за хотели, защото ще имате сериозен проблем. Там ще се заразите. Не ходете на църковните служби, защото там ще се заразите“, каза председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Препоръката е всеки да празнува у дома, без семейни събирания.

Междувременно стана ясно, че Медицинският експертен съвет вече е закрит. Според информацията експертите вече са приключили с ангажимента си.

Регистрираните случаи по административни области са както следва: Благоевград – 15; Бургас – 24; Варна – 24; Велико Търново – 4; Видин – 2; Враца – 1; Габрово – 2; Добрич – 11; Кърджали – 8; Кюстендил – 7; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 10; Перник – 6; Плевен – 9; Пловдив – 29; Русе – 1; Силистра – 2; Сливен – 6; Смолян – 13; София – 298; Стара Загора – 5; Хасково – 2; Шумен – 4.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП