Коментар на директора на Института по микробиология към БАН доц. д-р Пенка Петрова

„Работим с аналог на коронавируса, който е изолиран през 60-те години. По реакциите на този по-малко патогенен вирус можем да предвидим как биха действали нашите антивирусни вещества върху актуалния вирус“. Това заяви директорът на Института по микробиология към БАН доц. д-р Пенка Петрова.

Нови две жертви с COVID-19, потвърдените случаи са 531

„Институтът по микробиология работи в две насоки – разработки на антивирусни препарати, които биха могли да служат като дезинфектанти и терапевтици. Имаме синтезирани около 70 вещества, които сега се тестват за първи път срещу коронавирус. 22 от тях са особено обещаващи“, каза още тя.

Какво трябва да знаем за пандемията, предпазните мерки и рисковете? (ВИДЕО)

„Имаме идеи и за ваксина. Изготвили сме проект, който съдържа различни насоки на действие – разработване на ваксина, на нови диагностични средства и различни други подходи“, посочи Пенка Петрова.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП