Това съобщиха от Националния оперативен щаб

531 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. По информация на Националния оперативен щаб през деня са доказани още 9 нови случаи, като 5 от тях са в София, 1 в Смолян, 1 в Благоевград, 1 в Стара Загора и 1 в Хасково. Лабораториите продължават да работят.

САМО ПO NOVA: Говори жената от Карнобат, излекувана от COVID-19 (ВИДЕО)

210 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 22 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

Излекувани и изписани от лечебни заведения са 37 души. Броят на починалите е 20. Още сутринта от Националния оперативен щаб съобщиха за 49-годишен мъж, хоспитализиран в тежко състояние в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, което е наложило да бъде интубиран, но по-късно е издъхнал.

По-късно днес две жени – на 75 г. и на 60 г., с потвърден COVID-19, са починали в „Пирогов“. Пациентката на 75 г. е страдала от придружаващи заболявания, сред които хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и артериална хипертония. Жената на 60 г. е страдала от чернодробна недостатъчност, артериална хипертония и исхемична болест на сърцето. И двете пациентки са били поставени на апаратна вентилация, но се е стигнало до летален изход.

ЗАЕДНО СРЕЩУ ПАНДЕМИЯТА: Все повече дарители подпомагат борбата с COVID-19

Все повече стават болните, които работят на първа линия. 23 медицински лица са с потвърдена диагноза. Заради положителна проба, в столичната „Бърза помощ” се тестват служителите, които са на смяна тази седмица.  Заразени има и в системата МВР – 9 на брой, както и двама военни.

„Най-важната в момента група, която трябва да бъде изследвана, това са първите прояви на заболяване в медицинския персонал”, посочи проф. Тодор Кантарджиев.

Сред новите случаи има и 21-годишен мъж от Русе, който е изкарал задължителната карантина, а е дал положителен резултат за коронавирус след това.  Той е пристигнал от Англия на 19 март заедно с момче и момиче. Посрещнат е от майка си, която също се е самоизолирала.

„Трима са контактните лица плюс сина, който е доказан. Той ще бъде 28 дни под карантина”, обясни директорът на РЗИ-Русе Маргарита Николова.

Не такава обаче е дисциплината в Бургас. За последните 24 часа там има 7 съставени акта и 5 случая на лица, неспазили условията на карантината.

Проверки и във Варна. Съставени са 2 акта за нарушаване на карантината, а общо проверени са 725 лица. На фона на тревожните данни снощи стана ясно, че Медицинският съвет към правителството засега бил изпълнил задачата си. Пред NOVA  проф. Коста Костов, който е председател на Съвета обясни, че не ставало въпрос за разпускането му. 

„Ние продължаваме да функционираме, но в друго качество. Този Медицински съвет продължава да съществува, но в качеството си вече не една група от независими експерти. Никъде не съм казал, че става въпрос за разпускане, никъде не съм казал, че става въпрос за конфликт”, обясни проф. Костов.

Членовете на Съвета оставали в готовност да помагат и занапред при необходимост.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП