Коментар по темата направи Пламен Цеков от Българската асоциация за иновации

„Става дума за приложение, което да следи здравния ни статус и така да помага на властите да следят развитието на вируса у нас. Изградена е цялостна система от много компоненти, като приложението за потребителите е само един от тях. Важен е и регистърът, който ще събира базата данни и ще я анализира. Текат преговори с Google и Apple и силно се надяваме апликацията да е налична до края на деня“. Това заяви Пламен Цеков от Българската асоциация за иновации в ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините".

ОНЛАЙН РЕГИСТЪР: Как IT секторът се включва в борбата с COVID-19?

„Името на самото приложение е „VIRUSAFE” и то е напълно безплатно. Чрез него всеки гражданин става участник в големия процес по овладяване на епидемията в нашата страна. Информацията, която подаваме през него, е напълно доброволна. Изисква се въвеждането на телефонен номер, ЕГН, пол и възраст. Така ние можем да подаваме актуалните изменения на нашето текущо състояние към здравните власти“, добави Цеков.

„Пътят на данните е дълъг. Част от тях ще стигат до личните лекари на лицата, които са я подали, а те от своя страна ще предприемат нужните мерки. Алгоритъм ще анализира и отсява информацията, която е нужна за общата картина. Важно е да отбележим, че в това начинание разчитаме изключително много на съзнанието на всеки един участник в процеса. Ако искаме да си помогнем, трябва да се превъзпитаме и да бъдем максимално честни“, казва още Пламен Цеков.

Споделяме здравния си статус чрез мобилно приложение (ВИДЕО)

По думит му защитата на личните ни и здравни данни е абсолютно гарантирана, като с тях ще оперират само висококвалифицирани специалисти. „Киберсигурността относно здравните данни е много по-строга от тази на личните такива“, категоричен е Цеков.

Той обясни, че вече разполагат с екип от 15 души, които да се занимават с подробното обследване на данните.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП