Той бе категоричен, че в света няма заявено лекарство срещу коронавируса

Седмица след падане на карантината на Банско, започва масово тестване на жителите на планинския град. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов. Така ще стане ясно колко от населението на града имат антитела и изграден ли е имунитет срещу коронавируса. В страната има 16 нови случая, като така общият брой на заразените с COVID-19 става 581.

Министрите от кабинета ще заседават онлайн

"Приемаме, че Банско е огнище. Затова ще направим масово тестуване. Бързите тестове тук са от полза, защото показват дали хората имат антитела. Щабът съм го назначил аз. Те дават съвети, правителството взима решения. Разпоредил съм днес да се правят масови тестове в Банско", поясни премиерът.

"Тъй като имаме данни за развитието на заразата в Банско, по разпореждане на премиера ще се направи изследване, за да се види имат ли хората изграден имунитет и дали са били контактни със заразени", обясни проф. Тодор Кантарджиев.

"Знаете, че за първи път японският премиер дойде на гости в България при мен. Те включиха и България в своя списък. Оказа се, че българската индустрия произвежда в пъти по-качествени стоки от други империи дори. Сега, когато дарим, се приема за красив жест и се помни дълги години. Казал съм да се направят за братята ни в Северна Македония и да им се пратят 100-тина облекла. Лесно е да кажем, че сме братя, но се вижда дали е истина, когато ни е трудно и можем да помогнем", заяви премиерът Бойко Борисов.

Той бе категоричен, че в света няма заявено лекарство срещу коронавируса. Но всички, които помагат, са подсигурени от правителството в достатъчни към момента количества. Относно мерките срещу разпространението на коронавируса, които страната ни взе, Борисов е категоричен, че са навременни и не чак толкова строги, колкото в други страни. Кога ще има осезаемо разхлабване на мерките обаче, към този момент е рано да се прогнозира. 

Започват бързите тестове на всички работещи в столичната Спешна помощ

"В 9 часа ще дойдат технолозите на няколко завода, ще разговаряме с тях. Имаме промишлено количество от това лекарство, което се тества в Австралия. Таблетирали сме такова, но то трябва да мине по всички стъпки и одобрения, а те са много сложни. Надявам се университетите в Мелбърн, Италия и България да действат заедно. Работим много усилено по тази тема", увери премиерът.

"Всички мерки, които в Европа се взеха, бяха взети и от България. Германия - най-мощната икономика, сега си произведе тест, с който Бавария тества само лекари на първа линия. 150 евро струва едно тестче. У нас обаче са направени толкова тестове, колкото в Централна Европа. САЩ мисля, че въздишат и ги е яд, че се забавиха с мерките", заяви Борисов.

"Ние първи въведохме строгите мерки, след това бяха въведени в Европа. Някъде започнаха да говорят за отслабване на мерките, но искам дебело да подчертая, защото всеки ден говоря с тези канцлери, Курц каза, че евентуално след 2-3 седмици може да пусне магазините. 2-3 седмици е обозримо бъдеще. Себастиян каза, че ще отвори малките магазинчета. Само че в България ние не сме ги затваряли. Ние сложихме много строги мерки, българският народ беше много дисциплиниран, можем да се мерим само с Германия. Давам тема за размисъл - какъв ред и дисциплина да въведем, за да можем да ползваме големите планини, парковете, но да не създадем това масово струпване? Дали да е на часове и по възрастови групи? Само заедно можем да оцелеем. Да, не сме тествали много хора, но смъртните случаи не могат да се скрият", заяви Борисов.

В момента най-голямото притеснение и на Щаба, и на властта са предстоящите празници. И евентуалното струпване на хора около храмовете.  Дали ще има по-строги мерки обаче и за Цветница, и за  Великден, ще стане ясно в сряда, когато премиерът ще се срещне със Светия Синод.

"Истински ме е страх Цветница и Великден да не ни вкарат в пика. Ние още не сме дори на платото. Вървим бавно нагоре. Ключовата дума е лекарство. Имаме ли го, въобще няма да питам Щаба... Заповедта я издава министърът на здравеопазването. Ние сме свързани с големите икономики. Там не се ли подобри положението, и при нас няма", каза още премиерът.

"Нека ме намразят и да не искат да ме виждат, но да останем дисциплинирани. Разчитаме на самосъзнанието на хората", призова Борисов.

Поредна задочна размяна на реплики между президента и кабинета (ОБЗОР)

Премиерът коментира и поредната размяна на реплики между кабинет и президент. Във вторник Радев, цитирайки Гьоте, обвини премиера, че не познава законите и не знае кога държавният глава може да налага вето. Отговорът от кабинета дойде от вицепремиера Томислав Дончев, отново с цитат от Гьоте.

"Томислав Дончев много добре го каза вчера: Когато двама се карат, виновен е по-умният. Ние повече няма да коментираме тази тема, имаме достатъчно работа - да се молим на хората да спазват дисциплина, да обсъждаме мерките, да търсим лекарства. Във всяка една работа можеш да намериш кусур. Знаем, че не всичко се върши добре. Някои неща ги поправяме в движение", категоричен бе Борисов.

А в разгара на пресконференцията премиерът се сдърпа и с пиара си заради въпроси от журналист.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП