Осуетени са плановете на около 300 000 българи да пътуват в чужбина в периода март - юни

Пандемията удря изключително силно туристическия бранш у нас и по света. Прогнозата за увеличаването броя на летовниците по Черноморието няма да се реализира, заяви пред NOVA министър Николина Ангелкова.

Осуетени са и плановете на около 300 хиляди българи да пътуват в чужбина в периода март - юни. Проведена от Министерството на туризма анкета сред бранша показвала, че половината фирми са пуснали служителите си в неплатен или платен отпуск. Въпреки това, ресорният министър не е отписал летния сезон.

Стотици хиляди българи са планирали пътувания в чужбина от март до юни

„При стриктно спазване на изискванията на Националния оперативен щаб и съответно да положим обединено усилия, вярвам, че през юли и август бихме могли да имаме късен летен сезон, който да подпомогне сектора в някаква степен“, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

В "Слънчев бряг", например, в момента всичко е пусто, за разлика от април миналата година, когато хотелите вече се подготвяха да посрещнат първите туристи

„Всички данни към момента сочат, че може би няма да има никакъв сезон, тъй като резервациите за април, май и юни са отменени“, коментира Диана Колчева, председател на „Клуб на хотелиера”.

Част от хотелиерите обаче са готови да отворят веднага след отмяната на извънредното положение, въпреки липсата на полети до България. Предлагат тази година да се заложи на привличането на българските туристи като за целта се използват спестените средства от проваленото участие в международни изложения. Първата група били пенсионерите.

Предлагат туроператорите да издават ваучери за бъдещи пътувания

„Втората група, която би могла да посети нашите курорти, са работещите индустрии. Съветваме г-жа Ангелкова 15-те млн., които бяха заделени за привличане на туристи по българското Черноморие, да бъдат пренасочени за ваучери към тези групи“, добавя Колчева.

„Готови сме да предоставим нашата база като профилакториум и балнеокурорт“, казва хотелиерът Веселин Налбантов.

Много хора от бранша обаче се страхуват да отворят за чужденци заради опасността от рекламации. От Клуба на хотелиера обясняват, че при получаване на симптоми след почивката, много от туристите ще искат рекламация от застрахователите си. Затова настояват да бъдат предприети и мерки за защита от подобни действия на бъдещите им гости.

Репортер: Цеца Алексова