Според премиера Борисов влизането в еврозоната би ни дало допълнителна финансова помощ в кризата

Влизането в еврозоната би ни дало допълнителна финансова помощ в кризата. Така премиерът Бойко Борисов обясни подновеното искане да сме в чакалнята или механизма ЕРМ2.

България ще кандидатства за чакалнята на еврозоната до края на април

За да сме готови да станем част от Банковия съюз и да сме в чакалнята на еврозоната, ни оставало съвсем малко. А именно – две банки с по-слаби резултати на стрес тестовете да имат достатъчно капиталови средства.

"Една от банките изпълни вече този план, за друга от банките остава изпълнен на 70%. Остава още малко да се довърши до 100%, с което и последните коментари на Европейската централна банка ще отпаднат", обясни финансовият министър Владислав Горанов.

Така срокът да сме готови за чакалнята отново става краят на април.

Горанов: Разсрочването на кредити ще помогне на затруднените компании

"Ангажиментите от наша страна и от нашите партньори са непроменени и ако си свършим работата в указания график, ще успеем да се присъединим едновременно към Банковия съюз и ERM", заяви Горанов.

А бързането е, защото ако сме по-близо до еврото, ще имаме възможност да получим повече средства за последствията от пандемията.

"Който е в Банковия съюз, в чакалнята или в Еврозоната, може да ползва трилиони. Това са хиляди, милиарди евра за възстановяване. Който не е, се оправя сам. Държавите, които не са в борд, имат и варианта да работят с местната валута. На жаргон казано – имат печатници. Ние сме в борда и това не можем да правим", каза премиерът Бойко Борисов.

Отлагането на плащането на вноските по кредитите, което БНБ обяви в петък, нямало да се отрази върху амбициите ни за Еврозоната.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.