Шефът на ВМА е най-одобряваната личност в държавата, сочи проучване

Генерал-майор проф. д-р. Венцислав Мутафчийски е най-одобряваната личност в държавата. Той събира 71 на сто от одобрението, според експресното телефонно проучване на "Сова Харис". След него се нареждат премиерът Бойко Борисов и боксьорът Кубрат Пулев, който декларира, че ще дари половината си хонорар от мача си с Антъни Джошуа.

ПРОУЧВАНЕ: COVID-19 промени нагласите на обществото

"Одобрението към Венцислав Мутафийски е огромно. Това е единомислие от страна на нацията. Тя е обединена в момента. Генералът е на точното място и в точното време. Много добре е поел и изпълнява ролята си. Той влиза във всеки български дом. Жестът на Кубрат Пулев също е огромен, хората го забелязват ", обясни социологът Васил Тончев от „Сова Харис”.

ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ: Срещат ли одобрение мерките срещу вируса?

Според агенцията, следващите места заемат вицепремиерът Томислав Дончев и президентът Румен Радев.  От представителите на бизнеса единствено собственикът на „Нова Броудкастинг груп“ Кирил Домусчиев намира място в класацията с одобрение от 23%. Доверие е показано и към главният прокурор Иван Гешев с 21 на сто.

"Ситуацията е нова и невиждана. Това, което виждаме сега, е мобилизация на нацията. Това, което виждаме като одобрение от хората, е на базата на това кой е бил отзивчив и по какъв начин", добави Тончев.

Според него хората са се отнесли сериозно към мерките, спазват ги. Той твърди, че хората са обединени.

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.