Коментар на изпълнителния директор на „Фондът на фондовете“ Станислава Георгиева

„Фондът на фондовете" предоставя 170 млн. лв. гаранции на банките, като се очаква в следващата една година те да обезпечат портфейл от 850 млн. лева кредити. Това стана ясно днес на брифинг в Министерския съвет. Тази гаранционна схема е специално създадена, за да отговори на ликвидните нужди на малките и средни предприятия в момента на криза. Това ще са предимно оборотни средства, предоставени под формата на дългосрочни кредити за срок до 10 години. 

„Фондът на фондовете" предоставя 170 млн. лв. гаранции

„Фондът на фондовете" е специализирано публично държавно дружество, чиято основна дейност е структурирането и управлението на финансови инструменти, които са финансирани през европейските програми“, обясни изпълнителният директор на „Фондът на фондовете“ Станислава Георгиева в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините“.

„Ресурсът, с който разполагаме е малко над 1 млрд. и 200 млн. лв. Той е насочен към много широк кръг от крайни получатели. Вече около 2/3 от него е наличен на пазара“, каза още тя.

Сачева: Бизнесът губи време, като се концентрира само върху схемата "60/40"

Георгиева посочи, че принципът, на който работят финансовите инструменти, е комбинация между публично и частно финансиране, като публичното е преобладаващо. „Идеята тук е тези инструменти да застъпят на места, на които частните инвеститори по принцип не се чувстват комфортно да поемат целия риск от инвестирането“, каза още тя.

„Някои от нашите инструменти осигуряват възможност на една цяла група крайни получатели да имат достъп до банково финансиране. Такива са например младите, стартиращи компании, които имат бизнес история от няколко години“, посочи изпълнителният директор на „Фондът на фондовете“.

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!