Според Щаба в петък-събота ще имаме много по-ясна картина за заболеваемостта, каза премиерът

До края на извънредното положение държавата ще дава по 650 лв. бонуси на полицаите, които работят на първа линия и на контролно-пропускателните пунктове. За целта ще са необходими около 10 млн. лева от хазната. Допълнителни възнаграждения под формата на "награди" ще получат общо 15 200 служители на реда. Предоставянето им започва още от днес. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

Той коментира и ограничителните мерки, които се налагат у нас заради пандемията от коронавирус. И бе категоричен, че те не са толкова затегнати, колкото в много други страни по света.

„Според Щаба в петък-събота ще имаме много по-ясна картина за заболеваемостта. Нищо не ни дава повод да бъдем оптимисти”, каза още Борисов. И допълни, че ако все пак идния уикенд няма голям пик на положителните проби, ще бъде обсъдена възможността парковете и планините да се отворят за разходки.

Борисов заяви още, че се надява хората, напуснали София преди празниците с фалшиви декларации, да понесат съответните санкции. "Хората в София, които спазват стриктно карантината, ни се сърдят, че ги пропускаме наобратно. Но в колите има жени и деца, не можем да ги оставим да спят в автомобилите. Какво повече трябва да направт полицаите? Да вземат пушки и тояги ли?", коментира още министър-председателят.

Във връзка с жестоката катастрофа, при която загина журналистът Милен Цветков, Борисов заяви, че е необходима спешна промяна в законодателството и още по-сурови наказания за дрогираните шофьори. "Това е тежък, гаден, нещастен инцидент. Отдавна се борим срещу тези, които карат под въздействието на наркотици. А когато ги и смесват, става страшно", заяви премиерът.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!