В понеделник производители плащаха, за да може някой да вземе стоката

Рекордно ниските цени на петрола ще се запазят поне още известно време. Това твърдят експерти след невиждания крах на цената след началото на кризата.

Масови разпродажби на борсите вчера доведоха до невероятните 305% спад на американския суров петрол. Пазарите завършиха с цена минус 37 долара за барел. Това означава, че производителят плаща, за да може някой да вземе стоката.

За първи път в историята - отрицателна цена на петрола (ГРАФИКИ)

„Суровият петрол никога не беше достигал отрицателни стойности, особено толкова ниски”, коментира Андрю Либоу, експерт в търговията със суровини. „Определено това беше исторически ден в търговията на суровината от 80-те години насам. Все пак това са договори за май месец, които изтичаха в много кратки срокове. Ако погледнете цената за юни, тя още се върти около 20 долара за барел. И тук идва ключовият въпрос - какво ще стане в следващите няколко седмици, след като места за складиране скоро няма да се появят?”, пита още експертът.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.