Кметът на града увери, че са взети всички мерки за Рамазан

Започна свещеният за мюсюлманите месец Рамазан. Джамиите тази година обаче остават затворени. От Главното мюфтийство призоваха молитвите да се изпълняват вкъщи и да не се раздава храна. В същото време, със заповед на здравния министър, от тази нощ границата с Турция е затворена изцяло.

Затварят джамиите у нас за Рамазан

Досега имаше малка възможност българските граждани да се завърнат от южната ни съседка. От полунощ до неделя това не съществува като опция. До четвъртък от началото на извънредното положение в България през границата с Турция са влезли около 7000 леки автомобила и 310 автобуса. През последната седмица само няколко автобуса са минали българо-турската граница, повечето от тях са стигнали до Кърджали.

Рамазан започва в условията на пандемия

"Още от началото на кризата сме въвели ограничения, включително и за джамиите. Направихме среща с всички мюфтии. Всички са запознати с това, че не трябва да идват в джамиите", увери кметът на Кърджали Хасан Азис. Той обясни, че в малките населени места има организация за ограничаване на движението на населението. Органите на реда ще следят и дали хората се събират.

 

 

"Имаме много точна справка и организация за хората, които идват от Турция. От началото на карантинния период досега 161 души са пристигнали от южната ни съседка. Само през последната седмица техният брой е около 60. Дошли са с 3 автобуса. Общо пристигнали от всички държави са 1096 души, които водим на отчет", заяви Хасан Азис.

ЗАПОВЕД: Забраняват влизането у нас на лица и превозни средства от Турция

Директорът на РЗИ - Кърджали д-р Виктор Кирчев обясни, че хората, поставени под карантина в областта, са 530. На над 1000 души карантината вече е изтекла. В Кърджали има 13 случая на коронавирус, като всички имат епидемиологична връзка, освен един. "Той е бил много динамичен, имал е много контакти и вероятно по този начин се е заразил", обясни д-р Кирчев.

Точният брой на пристигналите в Кърджалийска област през последните няколко дни  от Турция е 57. Всички те са поставени под карантина и няма да имат възможност да се срещнат с близките си по време на месеца Рамазан.

Репортер: Димитър Иванов

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.