Някои от най-емблематичните му роли са във филмите "Кръстникът", „Паника в Нийдъл парк“ и "Усещане за жена"

Днес 80 г. навършва великият актьор Ал Пачино. Блестящо превръщайки се в безмилостен мафиотски бос или честен полицай, докосващ публиката под формата на сляп полковник или разсмивайки я в ролята на неудачен разбойник, че дори до ролята на самия дявол – за него нищо не е невъзможно.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА АКТЬОРА ТУК

Дядото и бабата на актьора идват в Америка от сицилианския град Корлеоне - а години по-късно героят със същото фамилно име - Майкъл Корлеоне от „Кръстникът“, превръща един театрален актьор, непознат за широката публика, в световна знаменитост.

Робърт Де Ниро и Ал Пачино – 50-годишно приятелство между титани (ГАЛЕРИЯ)

Малкият Алфредо, заедно с майка си и многото й роднини, живее в Бронкс- район, който тогава е изключително престъпен. Баща му ги напусна, когато детето е на две години. Никога няма достатъчно пари, от развлеченията се радва на редки ходения до киното. След прожекция пред семейството и съседите си Сони (както го наричали приятелите му) преиграва филма, който е видял. Талантът на тийнейджъра се забелязва и започват да му поверяват роли в училищни постановки. Веднъж след пиеса един от зрителите се приближил до майка му и казал: "Та това е бъдещият Брандо!". Стоящият наблизо Ал се оживил: "А кой е Брандо?"

Ал Пачино влиза в кожата на крал Лир

След няколко неуспешни опита, Сони все пак влиза в прочутото Актьорско студио, където усвоява уменията си според системата на Станиславски. Въпреки че не завършва обучението си, той се появи на Бродуей и е удостоен с престижната награда „Тони“.

Приятелката на Ал Пачино го напусна, бил твърде стар (СНИМКИ)

"Някои актьори играят своя герой. Пачино става него", разказва наставникът му Лий Страсберг. Излизането от роля за Ал е болезнено. Когато след пиесата „Ричард III“ в гримьорната му идва да изрази възхищението си Жаклин Кенеди, той дори не става от стола си „Все още бях кралят“, припомня си актьорът.

Актьор, снимал с Ал Пачино и Джони Деп, с роля в „18% сиво“

Първата филмова роля на Пачино е на наркомана Боби във филма „Паника в Нийдъл парк“.  Франсис Форд Копола е толкова впечатлен от това превъплащение, че поставя на продуцентите на филма „Кръстникът“ ултиматум - Пачино ще е Майкъл Корлеоне и точка. А за ролята претендират Робърт Редфорд, Джак Никълсън, Уорън Бийти и младия Робърт Де Ниро.

"Кръстникът" - най-добър филм на всички времена (ВИДЕО+ГАЛЕРИЯ)

Отношенията на снимачната площадка са сложни. Ал прави всичко по свой начин и шефовете се готвели да го уволнят, но след това виждат сцената, в която Майкъл убива капитан Маклъски и Върджил Солоцо – Турцина , и променили решението си.

"КРЪСТНИКЪТ": Семейството на дон Корлеоне се събра отново (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Кръстникът" носи на актьора първата номинация за "Оскар". Ал пренебрегна церемонията, тъй като му било болно, че академиците смятат неговия Майкъл за второстепенен герой и цялото внимание се насочва към Марлон Брандо.

Ал Пачино отпразнува 77-ия си рожден ден с младото си гадже (СНИМКИ)

Пачино все пак получава заветната статуетка, но едва след 20 години и от осмия път- за ролята на слепия пенсиониран военен в драмата "Усещане за жена". Известната сцена на танго от този филм била репетирана в продължение на седмица и заснемана в продължение на три дни.

И още любопитни галерии:

Звездните двойки в моменти на интимност

10 филма, в които актьорите се влюбиха наистина

Робърт Де Ниро: Късметлия съм да имам този живот (СНИМКИ)

Актьори, които са партньори на екрана и приятели в живота (ГАЛЕРИЯ)

ДА ОТКРИЕШ ДВОЙНИКА СИ: Холивудски актьори и техните дубльори (ГАЛЕРИЯ)

15 от най-скъпите разводи в света на богатите и известните (ГАЛЕРИЯ)

Лео ди Каприо и Камила Мороне на романтична ваканция в Италия (СНИМКИ)

ЛЕГЕНДАТА ДЕ НИРО - ГЕНИАЛНИЯТ ХУЛИГАН НА КИНОТО (СНИМКИ ПРЕДИ И СЕГА)

РОБЪРТ ДЕ НИРО В НЯКОЛКО КАДЪРА - СНИМКИ

БРАД ПИТ И ЛЕО ДИ КАПРИО - ПО-СЕКСИ ОТ ВСЯКОГА (СНИМКИ)

ГАДЖЕТАТА НА ДИ КАПРИО ПРЕЗ ГОДИНИТЕ… ПО БИКИНИ – СНИМКИ

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.