Вижте къде се очакват валежи в понеделник

Последната седмица на април ще е с често променящо се, но топло пролетно време. Днес облачността ще е разкъсана, по-значителна - около и след обяд в планините и по Черноморието. Слаби превалявания обаче очакваме единствено в южните райони, с по-голяма вероятност в областите Благоевград, Смолян и Кърджали. Валежите ще започнат преди обяд и с прекъсвания ще продължат до късния следобед с по-съществени количества в планинските райони.

Вятърът ще е по-осезаем след обяд по долината на река Струма и около Черноморието. Температурите в ранния следобед ще са в интервала 18-23 градуса, с по-ниски стойности по крайбрежието - 17-18 градуса и в планините – между 4 и 13 градуса.

До края на седмицата преваляванията в следобедните часове ще стават по-чести и придружени с гръмотевична активност. От четвъртък за няколко дни страната ни ще попадне под влиянието на циклон, чийто център ще премине над Балканите с пролетни бури - по-интензивни валежи, гръмотевици и силни пориви на вятъра.

Температурите ще са над 20 градуса, дори над 25 в някои райони в сряда, четвъртък и петък. В Западна България обаче ще захладнее в края на седмицата.

В последните дни на април стартира и сезонът на борба с градушките. Над 18 000 ракети са подготвени в общо 261 ракетни площадки. 6 метеорологични радара вече следят обстановката над страната. Информацията е достъпна за всеки в сайта на Изпълнителната агенция за борба с градушките ето тук: (https://weathermod-bg.eu/).