Страхът от заразата измести тревогите за матурите на 7 и 12 клас тази година

Недоволство срещу идеята за връщане на част от учениците в клас. Родители, ученици и образователният синдикат на КТ „Подкрепа” се обявиха против това децата от 7-ми и 12-ти клас да се върнат в училищата преди матурите. Хиляди  се включиха в петиция за продължаване на дистанционното обучение до края на учебната годината.

Страхът от заразата измести тревогите за матурите на 7 и 12 клас тази година. Много родители са готови да поемат риска от подготовката онлайн, но децата им да не се връщат отново в клас преди изпитите.

Изпитите след 7 и 12 клас – през юни

Сред тях са и Кремена и Петър. Майка и син учат усилено за предстоящото външното оценяване на седмокласника. Двамата смятат, че момчето вече е напълно готово да се справи.

„Няма как категорично да се гарантира сигурността и безопасността за здравето на децата. Те са малки. Колкото и да са отраснали, не могат да се грижат достатъчно за себе си, а маските няма да ги спасят”, смята Кремена.

Според нея онлайн обучението към този момент е напълно достатъчно, а връщането в клас може да провали години подготовка.

„Ако има болно дете в класа или в последствие се разболеят след 1-2 седмици в класните стаи, кой ще гарантира явяването им на матурите. Това може да доведе  до изолиране на цели класове. Тогава нашите деца, които са положили толкова усилия за тези матури, а за тях те са важни, защото ще определят бъдещето им”, разказва Кремена.

Против връщането в клас е и Зорница, за която тази учебна година е последна.

„Вече почти 2 месеца си стоя вкъщи под карантина. Изцяло прекратих социалните си контакти, но познавам много връстници, които постоянно се срещат и съм против да стоя в една стая с тях”, заявява Зорница.

По-големите ученици се връщат в клас само за часовете по БЕЛ и математика?

Според синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” много учители също се притеснявали да се върнат в клас.

„Колегията смята, че е не е удачно да се върнат учениците в клас по куп причини. Първо 12 клас ще са взели почти целия си материал. От там насетне ги грозят други опасности. Дори един заразен в клас ще обезсмисли годината на другите. Другото притеснение на колегията е, че голяма част от тях са над 55-годишни”, заяви д-р Юлиян Петров – председател на синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”.

Сега предстоят преговори и консултации на Министерството на образованието със синдикати,учители и експерти. След тях от МОН ще трябва да вземат окончателно решение как ще свърши тази учебна година.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!