Разказ от първо лице на българка в азиатската държава

В продължение на два месеца Сингапур даваше пример на цял свят с мерките си в борбата срещу коронавируса. Успоредно с тях социалният живот в азиатската държава не пострада и всичко остана отворено. От началото на април обаче броят на заразените рязко се увеличи.

Втора вълна на COVID-19 в Сингапур, над 940 заразени за денонощие

Четири основни мерки. Затваряне на границата за пристигащи от Китай и Южна Корея, масово тестване, пълна изолация на болните и стриктно проследяване на контактните лица. Така Сингапур се превърна в пример за цял свят още на 1 февруари.

„Те наистина са много дисциплинирани, отговорни и изпълнителни”, обясни българката в Сингапур Цветелина Добида.

Съпругът на Цветелина е австриец. Запознали се в Дубай, където тя работела в сферата на маркетинга. Преди четири години им се родило и момиченце - в Германия, а от година и половина семейството вече живее в Сингапур, където Цвети е фитнес инструктор, а откакто е под карантина, поддържа свой канал в YouTube.

„Първият случай в Сингапур беше сравнително рано – в края на януари, защото има много китайци, които живеят в Сингапур. Мога да кажа, че до средата на март, случаите на ден бяха под 10 човека”, посочи още българката.

Първи починал лекар с COVID-19 у нас, заразата обхвана нова област

Въпреки сериозната икономическа обвързаност с Китай, в онзи период положението в Сингапур е под контрол. И всичко това без да попречи на социалния живот.

„Те са се научили от 2003, от епидемията със SARS, която е била проблем ту. Сега имат план как да действат в такива ситуации. Едно от първите неща, които направиха - създадоха екип от 140 човека, които се грижеха единствено с проследяването на инфектираните случаи. Маски беше препоръчително да се носят, но до този етап само от хората, които имат симптоми. Дезинфектанти бяха сложени много бързо в жилищните сгради, във фитнеси, в офис сгради, в хотели. Беше създадена и група от правителството, където всеки може да се присъедини и да получава официална информация за това какво се случва”, допълни Цветелина.

Всичко обаче остава отворено - магазини, заведения, офиси, а децата ходят на училище. Единственото изискване е да се спазва дистанция. И така до началото на април, когато само за месец, броят на заразените скача от 600 на 13 000. Заразата избухва в работнически общежития,  населявани от 200 000 души, в покрайнините на града-държава. Едно помещение се обитава от повече от 10 работници. Те са основно от Бангладеш, Индия и Китай, които работят в сферата на строителството, градинарството и чистотата.

Националният оперативен щаб спира да дава ежедневни брифинги (ВИДЕО)

Обявява се извънредно положение. Сингапур затворя всичко и облекченият режим минава на заден план. До 1 юни всички в азиатската държава могат да излизат от дома си само, за да отидат до магазина за хранителни стоки или за да спортуват на открито. Задължително с маски и само по един човек.