Нарушителите ще се санкционират

Започват масови проверки за маски в столичния градски транспорт. Пътниците нарушители ще бъдат сваляни принудително и санкционирани. При нужда ще съдействат и полицейски екипи.

Започна тестването за COVID-19 на шофьорите на градския транспорт в София

И в момента е задължително носенето на маски на затворени обществени места, но от понеделник, ако пътник в градския транспорт в столицата се качи без предпазни средства, го очаква солена глоба. Повечето хора в градския транспорт носят маски, но голяма част от тях казват, че глобите не биха стреснали тези, които не спазват разпоредбите. Други са на мнение, че глобата дисциплинира.

 

 

Въпреки, че изглежда добре, Атанас смята, че маската не предпазва, но я носи на закрити обществени места, защото такова е правилото. С връщане към обичайното разписание на голяма част наземния  градски транспорт, от понеделник  ще се следи и за пътуващи, които не носят предпазна маска или шал.

„Водачите са обезопасени. Сложени са предпазни ленти, за да нямат достъп с пътуващите. Техен избор е дали да бъдат с маска", каза в ефира на „Здравей, България" Димитър Дилчев, директор на Центъра за градска мобилност.

А при неспазване на разпоредбите - глобите започват от 300 лв.  и стигат до 1000 лв. Някои от столичаните обаче не смятат, че санкцията ще дисциплинира тези, които прекрачват правилата.

Ново работно време на градския транспорт в София

Според д-р София Ангелова във времена на пандемия носенето на маска е обществена отговорност, защото може да сме носители на вируса, без дори да подозираме.

"В пръските, които излизат в при кашлица, се съдържа вирусът. И ако сте на близко разстояние, лесно може да се заразите на по-малко от 1 метър", обясни тя.

Според общината шофьорите в градския транспорт може сами да избират дали да носят маски, защото били далече от пътниците. И въпреки че градският транспорт в столицата се връща към делничното си  разписание от следващата седмица,  остават ограниченията вечер - последните автобуси да се движат до 22 часа, а метрото и крайградските линии до 22.30 часа.

От 18 май се възстановява изцяло ритъмът на работа на градския транспорт. Отварят и всички каси на Центъра на градска мобилност. А тази седмица е последната, в която контрольорите ще продават билети в превозното средство.

Репортери: Румен Бахов, Наталия Герджикова

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.