Коментират журналистът Валерия Велева и социологът Александър Владимиров

Мерките за справяне с коронавируса са дали резултат и цифрите го показват. Около това мнение се обединиха журналистът Валерия Велева и социологът Александър Владимиров в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините”.

„Цифрите показват, че ние сме на първо място по най-малко жертви на милион население, че сме в челните места по най-малко заболели. За щастие не изпитахме ужаса, който изпитаха, италианското общество, испанското, английското”, коментира Александър Владимиров.

На същото мнение е и журналистът Валерия Велева.

„Благодарение на това, че взехме мерките много рано, ситуацията в България е такава. Не мога да разбера защо това се забравя. Имаме 84 смъртни случая към днешна дата. Трябва да ги сравним със съседните страни, с европейските страни. Можем да си направим извода дали е благодарение на мерките, на гена ни, на ваксините, които сме ползвали”, коментира Велева.

Според нея се очертава друг проблем - мерките ограничават работещите хора, а заразата плъзва в старческите домове и сред лекарите.

Депутатите приеха промените в Закона за здравето, връщат се на работа от 14 май

„Увеличаването на заразените сред лекарите е изключителен проблем”, коментира журналистката.

Освен това Велева заяви, че не приема конфронтацията между първите мъже в държавата.

„Не приемам, че двама души не могат да седнат да говорят нормално за проблемите в държавата”, заяви Велева.

Владимиров пък припомни, че на 3 март президентът е отишъл на Шипка и е показал, че не приема сериозно ситуацията.

„Правителството се справя добре и получава одобрение. На президента и опозицията не им харесва управляващите да бъдат харесвани за нещо, което правят, опитват се и те да се включат в разговора. Може би премиерът прие по-правилната стратегия да отговаря с половин уста”, коментира Владимиров. „Проблемът на президента е, че винаги само критикува и никога не е давал решение, не е подавал ръка”.

Повече гледайте във видеото