Това съобщиха от Оперативния щаб

1921 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, към 17 ч. днес. Доказани още 10 нови случая. 5 от тях са в област Пазарджик, 4 - в Кюстендилска и 1 във Врачанска област. Лабораториите продължават да работят.

389 са с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения. От тях 56 са в интензивни отделения и клиники.

206 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция. Това са 11 % от всички установени случаи на COVID-19.

ПРЕЗ ОКОТО НА СКЕНЕРА: Какви поражения нанася COVID-19 на белите дробове?

938 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 983 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 48,6 г.

90 са починалитеа, при които е установен COVID-19. В „Пирогов“ е починал 66-годишен мъж. Пациентът е страдал от онкологично заболяване. В УМБАЛ „Александровска“ е починал мъж на 80 г., който е бил със сърдечни заболявания.

Министерството на здравеопазването изказва съболезнования на семействата и близките на починалите.

А кризата в Ямбол се задълбочава. Местната власт обмисля да дезинфекцира от въздуха ромския квартал. А недостигът на лекари е критичен. Освен препълнени отделения, областната болница на Ямбол се задъхва от остър недостиг на персонал. "Непрекъснато идват нови болни. Обажданията в Спешния център от такива пациенти са много. Имаме най-голяма нужда от медицински сестри и от доброволци, разбира се има нужда. Всеки е добре дошъл и помощта му ще ни бъде от полза”, каза  д-р Недялка Петрова, началник „Спешно отделение“ в МБАЛ - Ямбол

Засега единственият доброволец е кметът на Тополовград. Градоначалникът се включва в триажа на първа линия в битката с COVID-19. Кметът за Ямбол дари две свои заплати за медиците на първа линия. Той призивова медицинските сестри от неработещите детски градини и училища да помогнат на колегите си в болницата. Призив има и към частна болница в града.А в ромския квартал, където е констатирано огнището на заразата, предстои дезинфекция по въздух.

Спиране на социалните помощи от държавата на нарушитителите е мярка, за която настояват в Ямбол. Данните на хора, на които са съставени актове, ще бъдат предадени на социалните служби още в понеделник. 

 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК