Полицията е сигнализирана, но резултат от разследването няма вече 1 месец

Преди месец неизвестни задигнаха машини за хвърляне на панички, по които стрелят ловци. Мястото е планинският град Eлена, а заради кражбата е спряла подготовката на бъдещите ловци, записали се на курс.

Кражбата на двете машини е извършена межди 10 и 13 април от ловно-рибарското дружество в Елена. Председателят Тихомир Кузманов подава сигнал до полицията. Резултат от разследването все още няма. В ловно-рибарско дружество „Сокол” членуват близо 600 ловци. Лицензираното стрелбище за подготовка на кадри за лов обслужва и съседното дружество в Златарица с над 300 членове. Тренировъчната база съществува вече 15 години, а автоматизираната система е въведена от пет години.

„Купихме ги втора употреба, преди пет години за 4500 лв. А иначе доста повече струват”, обясни Тихомир Кузманов, председател на СЛРБ „Сокол 1899” – град Елена.

"ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА": Опит за кражба на кола завърши с палеж (ВИДЕО)

Липсата на автоматизираната система забавя дейността на дружеството, което подготвя ловците на две общини. Над 30 са записаните да изкарат курс, който започва след два месеца.

„Едно голямо перо от бюджета се формира от приходите от курсовете, които провеждаме. Мога да кажа,че 1/3 от бюджета на дружеството. Отчисления от ловни курсове, нови членове след обучение, които стават ловци. Връщат ни назад, но все пак ще търсим вариант. Под наем. Нямаме възможност да закупим нови”, обясни Тихомир Кузманов.

Председателят на дружеството в планинската община има своите подозрения, за профила на крадците. 

„Най-вероятно не са истински ловци. Може да имат билети, но са бракониери. Щом са посегнали на общото имущество, не могат да се нарекат ловци”, смята Кузманов.

Въпреки че стрелбището е извън населени места и до него няма електрозахранване, ловците от Елена вече са намерили вариант да сложат видеонаблюдение и охранителни системи.