Най-масови бяха демонстрациите в Германия

Масови протести в Западна Европа срещу ограниченията, наложени заради борбата с коронавируса. Най-масови бяха демонстрациите в Германия, където поне в 5 големи града имаше митинги. Недоволни от карантината се събраха още в Швейцария, Великобритания и Полша.

Протести срещу ограничителните мерки заляха САЩ

В Германия митингите бяха серщу заповедите да се стои у дома и да се носят маски. Най-голям беше протестът в Щутгарт, където се събраха над 5 000 души. Демонстрации имаше още в Берлин, Франкфурт, Мюнхен и Лайпциг.

„Аз съм човешко същество и искам да се отнасят с мен като с такова. Искам да живея и да дишам. С маската това е невъзможно. Да се премахне незабавно задължението да носим маски. Не сме кучета”, смята протестиращата Йелица Коненович.

Протестите предизвикват много дебати в Германия. Голяма част от гражданите не ги одобряват, а по-крайните наричат участниците в тях „ковидиоти” и ги обвиняват, че създават предпоставки за нов пик на заразата.

Поредна нощ на безредици в няколко парижки предградия (ВИДЕО)

Няколкостотин души се събраха на протест в Цюрих. Те демонстративно нарушиха забраната на властите в Швейцария да се провеждат прояви с повече от петима участници.

„Протестираме, защото искаме свобода на словото. Искаме да имаме глас в определянето на политиката на правителството за борба с болестта. А сега нямаме право на мнение”, посочи участник в демонстрацията.

Полицията изчака около час, след което прикани протестиращите да напуснат площада.

Във Великобритания се стигна до арести при опит за протест срещу карантинните мерки. Група недоволни от продължаващата карантина се събраха в Хайд парк в Лондон. Полицията им заповяда да се разпръснат, защото нарушават правилата за социална дистанция.

Стотици протестираха в Берлин (ВИДЕО)

След кратки безредици полицаите арестуваха 19 души. Сред тях беше и братът на бившия лидер на лейбъристите Джереми Корбин. Не се съобщава за пострадали.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.