Нови случаи на заразени медици и деца

39 са новите случаи на COVID-19 у нас за последните 24 часа, като 15 от тях са настанени в болница. Направените проби са 1912. Така общият брой заразени в страната достигна 2331. 

Активните области са 9, а новите случаи са са в градовете София (14 случая), Пазарджик (10 случая), Ямбол (5 случая), Видин (3 случая), Благоевград (2 случая), Разград (2 случая), Велико Търново (1 случай), Кюстендил (1 случай), Ловеч (1 случай).

Има два нови случая на заразени деца - 4-годишно в столицата и 17-годишно - в Разград. Те са без изявена клинична картина и не са хоспитализирани.

Още двама медици са дали положителни проби за COVID-19 - лекар и медицинска сестра от София. 

за последното денонощие са излекувани 43 души и така преборилите болестта стават общо 727.

„Вече трети ден броят на излекуваните са по-голям от този на установените заразени лица. Дай Боже, това да бъде трайна тенденция и за в бъдеще“, коментира председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. 

Ново огнище на COVID-19 в завод в Пазарджик (ВИДЕО)

Има четири смъртни случаи на пациенти с COVID-19 за изминалите 24 часа. И четиримата са мъже - на 89 години в Благоевград, двама пациенти на 75 години в Пазарджик и 45-годишен в Ямбол. Средната възраст на починалите с 67 години, а общият им брой е 120 или 5,1% от всички заразени.

В момента в болнични заведения са 287 души с COVID-19, като 31 от тях са в интензивни отделения.

 

 

"За разлика от някои държави, в България мерките бяха по-навременни и не се случиха нещата в толкова драстичен вариант. Разбира се, за това трябва да се благодари на цялото население", каза ген. Мутафчийски.

"За дълго време трябва да се запази физическо дистанциране, да се използват дезинфектанти и т.н. Нали знаете кога ще се случат изпитите за зрелостниците, за 7 клас, знаете кога ще започне футболното първенство, знаете и за ресторантите. За тях запазваме известни резерви. Трябва да се проверят и самите заведения. Мнението ще дойде от БАБХ и от РЗИ, които имат за задача да проучат как заведенията спазват мерките, докато работят само външните им пространства, защото това може да даде коз дали ще има хаос при отпускането на мерките", добави Мутафчийски.

Той обобщи и как се развива разпространението и борбата с вируса и по света.

"В Бразилия нещата ескалират с бързи темпове – има 293 000 заразени, 21 000 за последното денонощие, а починалите са 911", каза ген. Венцислав Мутафчийски.

"Щамът, който беше в Китай вече е мутирал и е доста по-различен от това, което се проявява в Европа. В САЩ има трети генетичен модел. От различното протичане на заболяването и различните възможности за заразяване се правят изводи за мерките в дадена държавата. Предвиждаме секвениране на РНК на 48 вирусни щама, които са заразили хората в България, като обхванем групите на първите, които внесоха инфекциите в нашата страна от курортите на Западна Европа. Така може да се отговори какъв е генетичният тип в нашата страна", заяви проф. Тодор Кантарджиев.

В Испаниясе наблюдава трайна тенденция - регистрират се под 1000 нови случая на денонощие. За последното те са 721. Общият брой на заразените е 279 000. Във Великобритания пък починалите вече 35 000. 227 000 са заразените в Италия.

Турция също вече обявява под 1000 случая на денонощие. 152 000 са общо заразените там. В Румъния са 17 000, в Сърбия – 10 800. В Гърция, Босна, Северна Македония, Албания и Хърватия през изминалите 24 часа положителни проби са дали по по-малко от 20 човека.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.