Комисията ще проверява за картел в Българската петролна и газова асоциация

През следващите дни Комисията за защита на конкуренцията ще влезе в офисите на Българската петролна и газова асоциация. А от там заявиха, че ще окажат пълно съдействие. В рамките на разследването за евентуални нарушения при определянето на цените на горивата, в сряда Антимонополната комисия запечата офисите на Асоциацията.

"Служителите на КЗК не можаха да влязат в офиса, тъй като не е имало лица в него. Наши административни служители са по срещи и често се случва в сградата да няма никой. Ако ме бяха потърсили, щяхме да им съдействаме ", обяви председателят на Газовата и петролна асоциация Живодар Терзиев в ефира на "Плюс-Минус. Коменатарът след новините".

КЗК запечата офиса на Българската петролна и газова асоциация

В сряда Комисията за защита на конкуренцията запечата помещения в офиса на Българската петролна и газова асоциация. Причината е проверка за картел при определяне на цените на горивата на дребно. Сградата обаче е била заключена и проверяващите не са успели да влязат в нея. Терзиев увери, че в четвъртък служителите са били пред сградата и са изразили готовност да съдействат на проверяващите. Това ще бъде извършено през следващите дни.

"Каквото поискат, ще им бъде предоставено. Всякакви документи могат да бъдат проверени. Аз нямам съмнение какви документи има в сградата", категоричен бе той. Според Терзиев въпросът за цената на горивото у нас зависи от петролните компании.

 

 

"Това не зависи от нас, а от органите на държавата, които разследват съответните действия. Що се отнася до цените, то моите коментари явно са причина Българската петролна и газова асоциация да бъде привлечена в обхвата на проверката. Дейността на всички петролни компании е търговия. Що се отнася до движението - пазарът е шарен и достатъчно отворен, в което е красотата на либералната търговия", заяви Терзиев. Той не очаква да има арести след извършената проверка, очаква обаче да бъдат разпитани служители на Асоциацията.

ДЪРЖАВНИ БЕНЗИНОСТАНЦИИ: Ще спадне ли напрежението в сектора? (ВИДЕО)

Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че Министерството не е било уведомено за проверката, но допълни, че планира да се срещне с Асоциацията.

 “Най-правилно е да изчакаме отговора какво е продиктувало тази проверка, какво проверяват. Трябва да изчакаме този компетентен орган.”, категоричен бе той.

Председателят на партия “Воля” Веселин Марешки определи акцията като “закъсняла”. Той е на мнение, че това е трябвало да се случи още при първите съмнения за картел.

“Такива влизания в офисите трябваше да има при предишни проверки, не съм сигурен дали ако е имало документи, те вече не са заличени”, каза той.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си